Mesić: Nema bojazni od stvaranja nove Jugoslavije

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je, komentirajući prijedlog EK-a da se uspostavi zapadno-balkanska trgovačka zajednica, rekao da u tome nema nikakve bojazni od stvaranja nove Jugoslavije i da nitko razuman na to i ne pomišlja.

Europa je hrvatska budućnost, no moramo uspostaviti dobre trgovačke odnose sa susjedima, rekao je Mesić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". "Pitanje je pregovora i gospodarskih odnosa kako ćemo s njima poslovati i to nema veze s asocijacijom", rekao je Mesić. Podsjetivši da Hrvatska jedino s BiH, Srbijom i Crnom Gorom i Makedonijom ima pozitivnu trgovačku bilancu, dodao je da je hrvatsko tržište maleno te da "moramo naći nova i vratiti se na ona na kojima su hrvatski proizvođači nekad bili zastupljeni".

Predsjednik Mesić je, govoreći o sve većem euroskepticizmu, osobito u medijima, ustvrdio kako "desničari narod plaše Europom i protueuropski su orijentirani, jer gube teren i misle da će moći ponovno vladati ako osvoje medije, što dijelom i uspijevaju". "Nije se slučajno pojavio (Tomislav) Marčinko, jer se sada javljaju ti koji se plaše Srba i dokazuju da oni imaju prevelike privilegije. Samo ne znam tko od njih želi postati Srbin, kad je Srbima tako lijepo u Hrvatskoj", rekao je predsjednik.

Upitan tko stoji iza svega toga, Mesić je ustvrdio da njima iz pozadine upravlja (predsjednik Hrvatskog bloka) Ivić Pašalić.

Na novinarsku zamolbu da komentira muslimanske prosvjede zbog objave karikature proroka Muhameda u nekim zapadnim tiskanim medijima, Mesić je odbacio mogućnost da bi se val nezadovoljstva i prosvjeda mogao proširiti i na susjednu BiH jer, kako je rekao, za to nema razloga.

Upitan hoće li svjedočiti u postupku protiv generala Ante Gotovine, Mesić je rekao da je dužnost svakoga hrvatskog građanina odazvati se pozivu haaškog tribunala i da se preuzete obveze moraju ispunjavati.

"Mogu govoriti o činjenicama, a komu će one ići u prilog, a komu će štetiti o tome odlučuje sud. Za mene je važno da to što govorim bude istina, a ja ću govoriti istinu", rekao je Mesić.

Predsjednik je također rekao da je zadovoljan usklađenim novim prijedlogom zakona o sigurnosnim službama te dodao da je zakon u Vladinoj proceduri.

Pročitajte više