Mesić o hrvatskim braniteljima, samoubojstvu, invalidima

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić rekao je danas, komentirajući tragični slučaj samoubojstva branitelja liječenog od PTSP-a Milivoja Bujasa, da na svaki naum mogućeg samoubojstva hrvatskih branitelja treba reagirati struka, društvo i vlast, ali i udruge.

Mesić je danas u svom Uredu, u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom primio predstavnike 20 udruga iz cijele Hrvatske.

Zamoljen od novinara da komentira crnu brojku od 1367 samoubojstava hrvatskih branitelja, Mesić je rekao da je problem samoubojstava branitelja pitanje "šire okoline, obitelji, osobnih pretpostavki u kojima se ljudi nalaze, ali i društva u cjelini".

Novinari su Mesića zamolili i da komentira jučerašnje pismo koje su branitelji Dubrovnika uputili hrvatskom državnom vrhu, Katoličkoj crkvi i drugima, a u kojem, među ostalim, govore da se omalovažava Domovinski rat, trguje transkriptima iz Ureda predsjednika.

Mesić je odgovorio da pismo još nije primio.

Ustvrdio je da on nikad "nije podcjenjivao rat niti bilo čiju ulogu u Domovinskom ratu".

"Ja uvijek polazim od toga da su naši borci obranili Hrvatsku, međutim, ima i onih koji su se ukrcali radi određenih privilegija, i zato institucije moraju eliminirati one koji smetaju pravim braniteljima", naglasio je Mesić.

Branitelji kao i obitelji poginulih i nestalih branitelja moraju imati sve što ova zemlja može dati zbog toga jer je njihov udio bio najveći, rekao je dodajući da je protiv toga da se uz prave branitelje šlepaju oni koji to nisu.

"Da smo mi imali 600.000 angažiranih u obrani Hrvatske, pa gdje bi se taj front zaustavio?", upitao je Mesić i dodao: "To moraju riješiti institucije".

Predstavnicima udruga osoba s invaliditetom predsjednik Mesić je rekao kako država nema velika sredstva da bi zadovoljila sve potrebe invalida, pa da mora odrediti prioritete.

Osobama s invaliditetom trebamo omogućiti zapošljavanje, te im, rušenjem zapreka omogućiti nesmetani pristup objektima i kretanje prometnicama, rekao je.

Hrvoje Antonije Belamarić je u ime osoba s invaliditetom Mesića zamolio da inicira sjednicu Vlade na kojoj bi se donijele mjere za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, vezane za zapošljavanje, zdravstvenu njegu i rješenje njihova socijalnog statusa.

Mesić je rekao da je problem nezaposlenih velik, ali da je problem nezaposlenih invalida još veći, te se ponovno založio za aktiviranje gospodarstva i otvaranje slobodnih zona.

Moramo motivirati kapital da dođe u Hrvatsku, a doći će jedino ako mu je isplativije ovdje proizvoditi i ako će moći više izvoziti, kazao je.

"Hrvatska se mora okrenuti proizvodnji. Kod nas vladaju, ja vam tvrdim, uvozni lobiji", rekao je Mesić.

Pročitajte više