Mesić o medijima: Trebamo naučiti cijeniti istinu i sankcionirati laž

PREUZIMANJE odgovornosti za javno napisanu i izgovorenu riječ, poštivanje profesionalne etike i profiliranje medija, ciljevi su kojima trebaju težiti mediji demokratskog društva, kazao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Govoreći na konferenciji "15 godina tranzicije u jugoistočnoj Europi: odgovornost i utjecaj medija", u organizaciji njemačke Zaklade Konrad Adenauer otvorene danas u Zagrebu, Mesić je podsjetio da se preobrazba medijskog prostora u Hrvatskoj odvijala u vrijeme rata i prelaska na tržišno gospodarstvo.

U takvim okolnostima mediji su se polarizirali na privatne kojima je temeljni kriterij bio komercijalni profit kroz visokotiražni senzacionalizam i na "državotvorne" koji manipuliraju informacijom u službi vladajućih, nekritički ili "frizirano", rekao je predsjednik.

Izlaz iz takvog medijski onečišćenog prostora u kojem caruju ili profit ili ideološka isključivost, on vidi u povratku na profesionalizam.

"Izlaz je u vraćanju profesionalizma i profesionalne etike, u njihovom postavljanju na, ako hoćete - pijedestal", rekao je Mesić.

U državama etablirane demokracije dobro je poznato koji su mediji bliski vladi ili oporbi, kazao je i naglasio: "Izlaz je u profiliranju medija".

Pozvao je na objektivnost i iznošenje golih činjenica koje ne smiju biti "podvaljivane" u obliku informacija. "Izlaz je u tome da ponovo naučimo cijeniti istinu i sankcionirati laž i poluistinu".

Zaključak je predsjednikova izlaganja da mediji trebaju vjerno odražavati sliku stvarnoga života i promicati visoke civilizacijske i demokratske vrijednosti.

Zaklada Konrad Adenauer, nazvana po prvom poslijeratnom kancelaru Savezne Republike Njemačke, zagovara mir, slobodu i pravednost, te provodi više od 200 projekata u više od 120 zemalja putem svojih ureda u inozemstvu. Zagrebački ured podržava Hrvatsku u procesu tranzicije i podupire njezin razvoj demokracije, te put za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Pročitajte više