Mesić o određivanju nadnevka početka pregovora

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić pozdravo je večeras odluku sastanka na vrhu zemalja članica Europske unije kojom je utvrđen datum početka pregovora o punom članstvu Republike Hrvatske u Uniji.

"Time je u ovome trenutku okrunjen proces započet nakon izbora 2000., kad je Hrvatska nepovratno stala na put pridruživanja ujedinjenoj Europi", ističe u izjavi predsjednik Mesić.

Po njegovim riječima vezanje nadnevka početka pregovora s ispunjavanjem određenih preuzetih međunarodnih obveza nije nešto što bi nas trebalo iznenaditi ili obeshrabriti.

Od svih se zemalja glede početka pregovora, a osobito pri primanju u Europsku uniju, tražilo da udovolje određenim uvjetima i da ispune propisane standarde. Hrvatska tu nije nikakva iznimka, niti je bilo ikakvih razloga da vjerujemo kako bismo mi mogli biti tretirani drukčije od ostalih, napominje predsjednik Mesić.

"Uvijek sam se odlučno i dosljedno zauzimao za to da Hrvatska zauzme svoje mjesto u europskoj obitelji država i naroda, uvjeren da naša domovina ima i može imati samo jednu budućnost - europsku.

Uvijek sam, također, bio dosljedan pobornik ispunjavanja svih preuzetih obveza i uklanjanja sivih hipoteka nedavnih ratova, kako bismo na europskoj sceni mogli zauzeti svoje mjesto, neopterećeni ostatcima prošlosti, kao prihvaćen i pouzdan partner i saveznik", izjavio je Mesić.

Ističe kako o nama u prvom redu ovisi koliko će trajati kako će završiti pregovori s EU-om. "Očekujemo razumijevanje i pomoć naših susjeda i svih članica EU-a na putu koji ni do danas nije bio jednostavan, a neće biti ni sutra.

Uvjeren sam da naši građani neće nasjesti praznoj i jeftinoj retorici tzv. euroskeptika, zapravo zagovornika povratka u izolaciju, i da će shvatiti kako je naše članstvo u Europskoj uniji prije svega u našem vlastitu interesu", stoji u izjavi predsjednika Mesića.

Foto: FAH

Pročitajte više