Mesić o pitanju izručivanja američkih državljana ICC-u

BUDUĆI da se Hrvatska nalazi u posebnoj situaciji, mi smatramo da Sjedinjene Američke Države imaju sve razloge da predsjedničkom odlukom Hrvatskoj omoguće odgodu donošenja odluke o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ili da nas izuzmu iz toga zahtjeva, kao što su izuzete neke članice NATOa, izjavio je predsjednik Republike Stjepan Mesić u utorak u Muenchenu.

Mesić je nakon susreta s predsjednikm bavarske vlade Edmundom Stoiberom, odgovarao na pitanja hrvatskih novinara o jučerašnjem sastanku s premijerom Ivicom Račanom, koji je u velikoj mjeri bio upravo posvećen američkom zahtjevu za neizručenje njihovih državljana ICC-u.

"U svakom slučaju, to nije odluka koju će biti lako donijeti, radit će se o dugotrajnom procesu", kazao je predsjednik Mesić i ujedno demantirao medijska izvješća da se radilo o sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, nego o konzultativnom sastanku njega i premijera sa suradnicima.

Mesić je Račana također izvijestio o svom nedavnom posjetu Sloveniji, i posebice o problemu Ljubljanske banke.

"Mi nismo tamo riješili problem, ali smo trasirali put, a sada je na stručnim skupinama da pronađu najbolje rješenje. Važno je da slovenska strana shvaća da se problem Ljubljanske banke mora riješiti", rekao je Mesić.

Pročitajte više