Mesić o slučaju Bechtel, tajnim službama i predsjedničkim izborima

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je večeras, gostujući u Dnevniku plus Hrvatske televizije, da za približavanje Europskoj uniji nije dobro da se pojavljuju slučajevi poput Bechtela, no ustvrdio je da se to može ispraviti ako se ide u javni natječaj, te naglasio da pravila EUa nisu prekršena.

Predsjednik Mesić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje utječu li na vjerodostojnost hrvatskog puta prema Europskoj uniji slučajevi poput Bechtela.

"Kao što je rekao i ministar (mora, turizma, prometa i razvitka Božidar) Kalmeta, to još nije 'slučaj'. Bila je najava da bi se moglo ići u posao bez raspisivanja javnog natječaja. Prema tome, stvar se može popraviti ako se ide u javni natječaj, jer nije prekršeno pravilo EU-a", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić ocijenio je dobrima odnose s hrvatskim tajnim službama jer one, dodao je, obavljaju svoj dio posla.

"Dovoljno je vidjeti da nema nikakvih afera koje bi se vezale uz tajne službe", rekao je Mesić dodavši da su one sada dosta učinkovite i da svoje zadaće obavljaju bolje nego prije.

Odgovarajući na pitanje o tome traže li tajne službe haaškog optuženika generala Antu Gotovinu, Mesić je odgovorio potvrdno, kazavši da tajne službe traže sve osobe koje potražuju hrvatsko pravosuđe i međunarodne tjeralice.

Odgovarajući na pitanja o predsjedničkoj kampanji i o datumu predsjedničkih izbora, predsjednik Mesić je kazao da će se kandidirati na listi građana, a očekuje da će izbori biti održani sredinom ili krajem prosinca.

(Hina) xmvr yjn

Pročitajte više