Mesić o "slučaju Granić" i Sv. Geri

"NEMAM običaj miješati se u rad pravosudnih tijela pa tako ni ovaj put", kazao je u Dubrovniku predsjednik Stjepan Mesić zamoljen da komentira "slučaj Mate Granića i Darinka Bage".

Predsjednik Mesić boravio je u Dubrovniku u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Na novinarski upit o slovenskim vojnicima na Sv. Geri rekao je kako zajedno sa slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom svaki put razgovara o nekoliko otvorenih pitanja u hrvatsko-slovenskim odnosima.

"Vjerujem da ćemo sva ta pitanja riješiti u razdoblju koje je pred nama, pa tako i pitanje Svete Gere. Slovenski vojnici došli su na taj prostor u vrijeme kad se povlačila Jugoslavenska armija. Sada, kad je Slovenija u Europskoj uniji, a Hrvatska pred njezinim vratima, nema ni jednog razloga da se vojska s bilo koje strane granice nalazi na granici, pa tako ni slovenska vojska na dijelu hrvatskog teritorija. To pitanje moramo riješiti tako da odašiljač na Svetoj Geri, koji je slovensko vlasništvo, čuvaju hrvatski policajci ili neka sigurnosna udruga. Ali, u svakom slučaju to ne treba biti vojska", ustvrdio je Mesić.

Na upit o sudbini velikog broja hotela koji imaju vlasnika, a ne rade, rekao je kako se očekuje da će biti primijenjeni svi zakonski propisi da počnu raditi. "Jednostavno je neprihvatljivo da netko kupi hotel i u nj ne ulaže. Neka traži partnera koji će mu pomoći osposobiti hotel ili neka ga proda, ali ne može se dopustiti da ti golemi prostori danas ne posluju. To država mora riješiti zakonodavstvom", upozorio je predsjednik Mesić.

Pročitajte više