Mesić od 29. rujna do 1. listopada u službenom posjetu Mađarskoj

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić službeno će posjetiti Mađarsku od 29. rujna do 1. listopada na poziv mađarskog predsjednika Ferenca Madla, priopćio je u srijedu Ured Predsjednika.

Mesić će tijekom boravka u Budimpešti, 29. i 30. rujna, razgovarati sa svojim domaćinom Madlom, mađarskim premijerom Peterom Medgyessyjem, predsjednicom parlamenta Katalin Szili i gradonačelnikom Gaborom Demszkym.

Osim susreta s najvišim mađarskim dužnosnicima, predsjednik Mesić će posjetiti i Dunavsku komisiju, kojom Hrvatska predsjeda u ovom trogodišnjem mandatu, te sudjelovati na godišnjoj skupštini Hrvatske državne samouprave i mađarsko-hrvatskom gospodarskom forumu. Mesić će također održati predavanje na Mađarskoj akademiji znanosti gdje će se predstaviti mađarsko izdanje njegove knjige "Kako je srušena Jugoslavija".

Prilikom posjeta predviđeno je i potpisivanje međudržavnih Sporazuma o kontroli cestovnog, željezničkog i vodnog prometa te Sporazuma o obnovi ljetovališta na Pagu.

Posljednjeg dana Mesićeva boravka u Mađarskoj, 1. listopada, dvojica predsjednika država posjetit će Pečuh, u kojem živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine u Mađarskoj.

Hrvatska i Mađarska uspostavile su iznimno intenzivnu političku, gospodarsku, i prosvjetno-kulturnu suradnju, uz međusobnu odličnu zaštitu manjina. Obje države zajednički surađuju u mnogim prekograničnim aktivnostima te regionalnim inicijativama, navodi se u priopćenju.

Mađarska je članica NATO-a od 1999. a od proljeća sljedeće godine bit će i punopravna članica Europske unije.

Pročitajte više