Mesić odbacio Đapićeve tvrdnje da loše sukreira vanjsku politiku

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić odbacio je danas tvrdnje predsjednika Hrvatske stranke prava (HSP) Ante Đapića koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare uz ostalo rekao "da HSP nije zadovoljan vanjsko-političkim stanjem Hrvatske, a to znači niti radom predsjednika Mesića kao sukreatora vanjske politike".

"Po Ustavu sukreiram vanjsku politiku i mislim da sve dosadašnje analize pokazuju da je to dobra politika, da je u interesu naših nacionalnih i državnih ciljeva. U tom smislu još nisam doživio ni jednu kritiku, osim nekih radikalnih desnih krugova, u koje spada i gospodin magistar Đapić", izjavio je predsjednik Mesić.

Dodao je kako mora reći da se s Đapićem "slaže u mnogim stvarima, osim u politici. Razumijem da nije zadovoljan jer smo mi različite političke opcije i sasvim je jasno da bi ja bio jako nezadovoljan kad bi moju politiku Đapić hvalio", rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić u razgovoru s novinarima na Hvaru koji je prenio Hrvatski radio.

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić jučer je na konferenciji za novinare rekao da HSP nije zadovoljan vanjsko-političkim stanjem Hrvatske, a to znači niti radom predsjednika Republike Stjepana Mesića u dijelu u kojem je Mesić sukreator vanjske politike. Mesića je "kao predsjednika Hrvatske, a ne predsjednika zapadnog Balkana" upitao što je učinio u brojnim protokolarnim kontaktima sa srbijanskim državnim vrhom vezanim za položaj hrvatske nacionalne manjine, po pitanju granica, stavovima srbijanskog premijera Vojislava Koštunice "da je Oluja zločin bez kazne".

Đapić je uz ostalo ustvrdio i da predsjednik Mesić nema politike prema hrvatskom narodu u BiH, da hrvatska vanjska politika nema pravog odgovora ni na provokacije iz Slovenije vezanim za Piranski zaljev te da bi odnosi sa SAD-om mogli biti puno bolji i kvalitetniji.

Pročitajte više