Mesić: Odnosi sa Srbijom i bez Jeremićeve izjave su već sada dosta pokvareni

BIVŠI predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas je u zabočkoj gimnaziji održao sat povijesti na kojem je rekao školarcima da ne idu na internetske stranice Crne legije.

Gimnazijalci su riječi bivšeg predsjednika dočekali burnim pljeskom, a potaknut njime je "profesor" Mesić nastavio svoj sat te rekao da se knjige s manipulacijama o naravi fašizma i antifašizma na kioscima u Hrvatskoj mogu kupiti za "smiješno mali novac". Napao je bivšeg predsjednika Sabora Nedjeljka Mihanovića koji je svojevremeno rekao da su se u Jasenovcu izvodile operete. Napomenuo je gimnazijalcima da ne padnu na tezu da su ustaše bili dobri jer su bili Hrvati.

Zbog strašnih zločina je osveta bila neminovna

"Ustaše su se '45. povlačili da bi se predali Englezima, no Englezi su se držali one da se vojska mora predati onima protiv kojih je ratovala. Postali su žrtve osvete, no osveta je bila neminovna jer su zločini koje su počinili bili toliko strašni da ju je bilo nemoguće izbjeći", kazao je Mesić te neizbježnost osvete potvrdio primjerima pokolja nedužnih.

Mesić se dotaknuo i povijesne uloge Josipa Broza Tita te kazao kako je on neodvojiv od antifašizma, koji je za njega bio nepolitički pokret i izraz stremljenja ka slobodi. Smatra kako bi se bez antifašističkog pokreta, a zbog dogovora u Jalti, Hrvatska utopila u Kraljevini Jugoslaviji. Po Mesiću, da nije bilo Tita, Hrvati bi rat završili na strani gubitnika i postali tek povijesna činjenica kao Iliri, Tračani ili Kelti.

Hrvatska je stvorena u NOB-u

"Republika Hrvatska je stvorena u NOB-u, a obranjena u Domovinskom ratu", zaključio je Mesić na satu povijesti koji je održao zabočkim gimnazijalcima u povodu njihova Dana škole i 65. obljetnice pobjede nad fašizmom. 

"Naši odnosi su već sada dosta pokvareni"

Stjepan Mesić komentirao je danas i izjavu ministra vanjskih poslova Srbije, Vuka Jeremića koja je podigla veliku prašinu u Hrvatskoj. Naime, Jeremić je u Anconi kazao da je "Srbija ohrabrena što je u parlamentu BiH Josipović izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele". Mesić je na tu Jermićevu izjavu kazao kako "Srbija mora priznati da je bila agresor na ovim prostorima i da treba doživjeti katarzu kao što su je doživjeli Nijemci nakon Drugog svjetskog rata".

Na novinarski upit hoće li Jeremićeva izjava pokvariti odnose s Hrvatskom bivši predsjednik Mesić je u Zaboku odgovorio kako ona neće pokvariti odnose s Hrvatskom jer su "naši odnosi već sada dosta pokvareni".

"Kad on već komentira, treba znati da je Slobodan Milošević još na Kosovu polju iznio svoje planove o sukobima na ovima prostorima i velikoj etnički čistoj Srbiji. Kad je BiH u pitanju, neka taj dečko kaže da su Srbi građani BiH, da im je glavni grad Sarajevo i da tamo kreiraju svoju politiku. To Jeremić, za razliku od nas, nikad nije rekao", istaknuo je Stjepan Mesić.

Pročitajte više