Mesić optužio ministricu Dropulić za sukob interesa

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je u intervjuu na Hrvatskom radiju govorio o tvrtci IGH Jure Radića i količini poslova koje ta tvrtka dobiva od države. Pri tom je prozvao ministricu graditeljstva Marinu Matulović Dropulić zbog sukoba interesa, jer raspolaže dionicama IGH.

Poslijepodne je na te optužbe reagiralo ministarstvo graditeljstva, tvrdeći da ni ministarstvo ni ministrica ne mogu reći  dobiva li IGH najviše poslova od države jer sva ministarstva i trgovačka društva u vlasništvu države samostalno ugovaraju poslove predviđene državnim proračunom.

Ministrica je potvrdila da raspolaže dionicama  IGH, kao i svi ostali sadašnji i bivši zaposlenici, što je i navela u svojoj imovinskoj kartici. Ovom prilikom je Matulović Dropulić i istaknula da je ponosna što je svojim radom u IGH doprinijela razvoju ove građevinske tvrtke.

Ministrici i ministarstvu je, napominju, "normalno da IGH dobiva najsloženije poslove u Hrvatskoj i inozemstvu", obrazlažući to činjenicom da u toj tvrtki radi 1400 zaposlenih, od čega 70 posto djelatnika visoke stručne spreme, magistara i doktora znanosti.

Matulović Dropulić je na kraju priopćenja zaključila da se ovim njenim spominjanjem sukoba interesa predsjednik Mesić ponovno uključio u predizbornu kampanju, jer je to, kako kaže, bila tema prije nekoliko mjeseci  - kada su relevantne adrese rekle da ministrica nije u sukobu interesa.

Mesić nema ništa protiv izgradnje Pelješkog mosta, ali prednost daje autocesti do Dubrovnika

U spomenutom intervjuu Mesić je ponovio da će mandat za sastavljanje nove Vlade povjeriti onome tko dokaže da ima najviše zastupnika u Hrvatskom saboru, prokomentiravši usput i navode nekih političara koji smatraju da je ideja velike koalicije dogovor predsjednika i Kaptola, a u korist Sanadera.

U predizbornom razdoblju postoje, kazao je Mesić, nagađanja, ali on o tom pitanju nije razgovarao s biskupom Milom Bogovićem, za kojeg se u medijima navodi također da podupire veliku koaliciju. Mesić napominje kako ne zagovara veliku koaliciji HDZ-SDP, no da ukazuje na njezinu mogućnost. Toga međutim, kaže Mesić, neće biti "ako građani izađu na izbore i glasuju za svoje favorite".

Mandati iz dijaspore igrat će u izborima ulogu, ali, kaže Mesić, "ne bi bilo dobro da to bude presudno". Velika bi slučajnost bila, kaže Mesić, da HDZ i SDP na izborima osvoje isti broj glasova. No, kad bi se to dogodilo, jedan od njih bi dobio mandat i ako ne bi prošao u Saboru. "Mandat se povjerava drugomu, a ako ni on ne bi osigurao većinu, sastavlja se tehnička vlada i proglašavaju se izvanredni izbori", objasnio je Mesić.

Mesić se u spomenutom intervjuu dodtaknuo i izgradnje Pelješkog mosta, kazavši kako nema ništa protiv toga, ali da bi volio da se dovrši autocesta do Dubrovnika. Drži da je za taj most najmanji trošak međunarodni natječaj, a najveći da taj projekt bez natječaja izazove nove troškove.

D.M.

Pročitajte više