Mesić otvorio golf igralište čiji su vlasnici Slovenci prevarili hrvatske tvrtke za 3 milijuna kuna

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić otvorio je u Savudrijskoj vali, na prigodnoj svečanosti u rujnu, prvo profesionalno golf igralište u Istri. Riječ je o terenu koji se prostire na 80 hektara i ima 18 rupa, a dio je kompleksa hotela Kempinski Adriatic. No, prava je priča u tome da je predsjednik Mesić možda i već tada znao da su slovenski vlasnici ostali dužni hrvatskim izvođačima radova.

Osam tvrtki bacili u probleme

Naime, prema podacima portala Index.hr, velebni turistički kompleks Kempinski ostao je dužan još od lipnja prošle godine hrvatskoj tvrtki Intermegrad iz Čakovca 1.7 milijuna kuna, Elmontu Međimurje oko 400 tisuća kuna, Megradu oko 500 tisuća kuna, Pigeru iz Središća oko 400 tisuća kuna kao i Kontrol Birou oko 50 tisuća kuna te za sada nepoznati iznos tvrtkama Knegra, Kermek i Lepen. Prema našoj računici slovenski vlasnici ostali su dužni više od 3 milijuna kuna za obavljene radove.

Investitor gradnje bila je tvrtka Skiper Hoteli, a glavni izvođačj radova, koji je ujedno i naručitelj za građevinske tvrtke, je Vegrad gradnja koja je registrirana u Hrvatskoj. Radi se o tvrtki kćeri Vegrad iz slovenskog Velenja. Tvrtka u Hrvatskoj osnovana je s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a već gotovo godinu i pol hrvatske tvrtke pokušavaju doći do svog pošteno zarađenog novca.

Holetić: Morao sam dići kredit

"Digao sam kredit pod nepovoljnim uvjetima kako bi prebrodio ovo razdoblje. Imam 35 zaposlenika, a ostali su mi dužni oko 1.7 milijuna kuna. Obratio sam se svima, imam čistu situaciju, uredne račune, urednu izvedbu bez ikakvih primjedbi, ali mojeg novca nema", rekao je nam je danas prvi čovjek Intermegrada Vladimir Holetić dodajući kako mu u naplati duga nije pomogla ni hrvatska diplomacija.

Kako kaže Holetić pokušali su i ovrhom, na koju je uložen prigovor, a male su šanse da se bilo što napravi jer je riječ o društvu s ograničenom odgovornošću koje ima tek 20 tisuća kuna temeljnog kapitala. Vjerojatno zato jer je ipak riječ o stranim investitorima hrvatske tvrtke naišle su na niz zapreka kako bi naplatile svoj dug.

Iako je gotovo svima poznat problem da su Slovenci ostali dužni više od 3 milijuna kuna za nikad plaćene radove to ne sprječava državni vrh da govore o Kempinskom kao o elitnoj i poželjnoj destinaciji, a predsjednika Mesića nije spriječilo da otvori novi kompleks.

Svima puna usta spašavanja gospodarstva

Valja naglasiti kako su se hrvatske tvrtke krajem listopada uspjele dogovoriti s Vegradom iz Velenja da im se u roku od 30 dana isplati 95 posto duga, no taj je rok istekao bez ikakvih posljedica. Ta slovenska tvrtka na taj način u Europskoj uniji ne bi mogla poslovati, no Hrvatska je i dalje na predziđu zapadnog poslovanja.

"Što nam preostaje? Počeo sam pisati saborskim zastupnicima, tražim i od naše diplomacije da se za nas zauzme, kao i Ministarstvo gospodarstva. Ovdje imamo konkretan i čist problem koji je lako rješiv. S druge pak strane, dozvoljava se da obrti u Hrvatskoj nestaju, a s ovom prevarom nestat ćemo i mi", rekao je na kraju Holetić.

Recimo na kraju kako je Mesić prigodom svog govora na otvaranju naglasio da su "takve investicije potrebne hrvatskom turizmu".  

Pročitajte više