Mesić poklonio pršut Fidelu Castru

Tekst: R.R.
Foto: AFP

"CHE GUEVARA je simbol borbe i primjer za mlade ljude koji žele bolje i pravednije društvo. Danas smo mu došli odati počast, jer Che ostaje primjer svima koji sanjaju o boljem svijetu", rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić koji je u službenom posjetu Kubi, prigodom polaganja vijenca na spomenik slavnom revolucionaru.

Che je simbol za one koji žele mijenjati svijet

"Che je postao simbol za one koji žele mijenjati svijet", rekao je Mesić koji je posjetio i muzej posvećen revoluciji na Kubi. Također Mesić je podsjetio nazočne kako je već bio na Kubi prije tri godine tijekom summita Pokreta nesvrstanih, a danas je kako kaže vidio mnoge pozitivne pomake u toj zemlji.

Valja naglasiti kako je Sanaderova vlast tada zamjerila predsjedniku Mesiću što posjećuje tu komunističku zemlju. Smatrali su tada da bi to moglo negativno odjeknuti u Washingtonu te da bi Hrvatska mogla biti zaustavljena na putu prema NATO-u, što se na koncu nije dogodilo. Dolaskom Barracka Obame na čelo SAD zatoplili su i odnosi između Havane i Washingtona pa se na današnji službeni posjet Hrvatske Kubi gleda s naklonošću.

Izuzetna čast

Lokalni mediji na Kubi pišu i kako je predsjednik Hrvatske doživio izuzetno "veliku čast" kada ga je van protokola Raul Castro pozvao na večeru. Mesić se odužio poklonom i to pršutom koji će otići slavnom Fidelu Castru.

Valja naglasiti kako se Mesić dogovorio s kubanskim čelnikom Raulom Castrom o posjeti toj zemlji sredinom srpnja i to tijekom summita Pokreta nesvrstanih održanog u poznatom egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku. Sadašnja vlast Jadranke Kosor uglavnom gleda s podsmjehom na njegovu posjetu.

Unatoč tome Mesić će se vratiti u Zagreb sa šest potpisanih sporazuma o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Kube na području kulture, obrazovanja, gospodarstva, turizma, pomorskog prometa, ribarstva, komunikacija i biotehnologije.

Pročitajte više