Mesić pokrovitelj Alke, ali ne zna hoće li u Sinj

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić najavio je danas na Pantovčaku da će prihvatiti pokroviteljstvo nad ovogodišnjom, 291. sinjskom Alkom, ali da još ne zna hoće li i doći na Alku.

"Sa sigurnošću mogu reći da ću prihvatiti pokroviteljstvo i poslati uobičajene darove. Ali, da li ću ja doći (na Alku) još ću vidjeti, još imate obaviti neke poslove", izjavio je predsjednik Mesić tijekom susreta sa sinjskim gradonačelnikom Nikolom Tomaševićem i predsjednikom Uprave Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipom Jukićem koji su ga zamolili da obnovi pokroviteljstvo i dođe na Alku.

Mesić je gostima iz Sinja poručio da su grad i VAD dosta učinili u promjeni klime oko Alke, da su ispravljene neke nepravde i neugodnosti iz ranijih godina, da se Sinj orijentirao na svoje gospodarske interese i funkcioniranje institucija.

No, podsjetio je na zbivanja s prošle i ranijih Alki kada je kao predsjednik Hrvatske u Sinju doživljavao neugodnosti, kada nisu prihvaćeni njegovi darovi, kada su izigravani dogovori, kada su iz VAD-a izbacivani oni koji su se s njim slagali.

"Alka se trčala za austrijske careve, za Aleksandra Karađorđevića, Pavelića i Tita, a jedino je nastao spor kada je alku trebalo trčati za hrvatskog predsjednika. To je nerazumno", rekao je Mesić.

Pozdravlja, kaže, događanja na zadnjoj skupštini Alkarskog društva, ali ne i "ono da razni likovi govore besmislice, a da ih se u tome ne spriječi".

"Oni mogu govoriti što hoće o meni, ali oni koji ne znaju da je završio Drugi svjetski rat i kako je završio, s njima se ne vode polemike", rekao je Mesić, istaknuvši da su NDH stvorili zločinci, a da je antifašistička borba omogućila današnju suverenu Hrvatsku.

"Oni koji su me u Sinju kritizirali to ne razumiju", dodao je.

Na svim neugodnostima koje je doživio u Sinju predsjedniku se ispričao gradonačelnik Tomašević, izrazivši nadu da se "takvi ekscesi nikada više neće dogoditi u ponosnom viteškom Sinju", da politici više neće biti mjesta na Alci.

"Prepustimo to povijesti i gledajmo na budućnost", rekao je Tomašević te zamolio Mesića da se odazove pozivu sinjskoj kraja i dođe na Alku.

Da će ovogodišnju i buduće Alke obilježavati veličanje viteštva i tradicionalnih vrijednosti, a ne politika ustvrdio je i predsjednik Uprave VAD-a Jukić, poručivši kako nema razloga da "neke negativne konotacije" opterećuju odnose između Pantovčaka i Sinja.

Situacija u alkarskom društvu i ponovna suradnja s gradskom vlasti uspostavljena je nakon što je sredinom travnja za novoga predsjednika VAD-a izabran Stipe Jukić. Istini za volju, konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Viteškoga alkarskog društva nije prošla bez incidenta.

Zbog vrijeđanja od strane Luke Podruga, nekadašnjieg čelnika HČSP-a, Skupštinu je tada napustio Predsjednikov izaslanik general Josip Lucić, a sinjsko Gradsko vijeće je osudilo Podrugov istup te predsjedniku Mesiću i njegovu izaslaniku uputilo ispriku. Podrug je isključen iz VAD-a.

Dvojica trofejnih alkara Stipe Breko i Ivica Perić oglaisli su se u ponedjeljak priopćenjem za javnost jer još nisu vraćeni u alkarsku četu niti su pozvani na priprema za ovogodišnja natjecanja unatoč tomu što ih je Časni sud proglasio nevinim za ono zbog čega su prije četiri godine isključeni iz alkarske čete.

Zaključili su da je način upravljanja i "duh" Mate Jukića, bivšeg predsjednika VAD-a, te njegove metode zavaravanja javnosti i podmetanja nailaze na plodno tlo i u mnogih čelnih ljudi koji se sada nalaze u VAD-u.

Index/Hina
Foto: FaH

Pročitajte više