Mesić posjet Bugarskoj ocijenio uspješnim

CILJ posjeta hrvatskog izaslanstva Bugarskoj bilo je jačanje gospodarske suradnje, jer te dvije zemlje zajedno mogu nastupati prema trećim tržištima, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, prigodom posjeta bugarskom gradu Varni, ocjenjujući dvodnevni posjet uspješnim.

"Posjet će pridonijeti gospodarskom otvaranju. Zajedno možemo osvajati treća tržišta", rekao je Mesić.

On je kazao da je Hrvatska zainteresirana za bugarska iskustva u suradnji sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. "Mi nemamo obrađena tržišta bivših sovjetskih republika", rekao je Mesić.

Bugarska strana je ponudila pomoć. "Mi vam u tome možemo puno pomoći", rekao je Danail Papazov, direktor crnomorske Luke Varne, najveće luke u Bugarskoj.

Bugarska će biti zemlja partner na ovogodišnjem Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu, što je prigoda da se gospodarstva bolje upoznaju, rekao je Mesić, izrazivši želju da bugarska Gospodarska komora posebno predstavi luku Varnu.

Hrvatski predsjednik rekao je da je za gospodarsku obnovu hrvatskoga grada Vukovara važno obnoviti rad vukovarske luke, a predstavnici Luke Varne izrazili su interes da se obnovi predratna suradnja s hrvatskim lukama u Rijeci, Pločama i Vukovaru.

Pročitajte više