Mesić posjetio libijsku "veliku rijeku"

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić posjetio je u utorak prije podne libijsku "veliku rijeku", odnosno kompleks cjevovoda i akumulacijskih bazena kojima se voda iz oaza na krajnjem jugu Libije doprema na sjever zemlje.

Radi se o projektu na koji su Libijci posebno ponosni jer je za gradnju 5000 kilometara dugog cjevovoda, kojim se voda iz pustinjskih oaza na jugu doprema do sušnog sjevera Libije, bilo potrebno utrošiti mnogo truda i materijala. Primjerice, količinom željeza utrošenom u gradnju mogla bi se 280 puta opasati Zemlja. Cijevi su promjera 4 metra, a kapacitet vodovoda je 6,5 milijuna kubnih metara vode.

Predsjednik Mesić posjetio je u utorak dva akumulacijska bazena koja se nalaze u blizini Sirta, libijskog grada u kojem provodi svoja prva dva dana boravka u toj zemlji.

Nešto ranije u utorak položio je vijenac na memorijalni spomenik Gurdabija, izgrađen u spomen na libijske žrtve ubijene u borbi protiv talijanske kolonizacije.

Prvoga dana svog boravka u Libiji, u ponedjeljak, Mesić se dvaput sastao s libijskim vođom Moamerom Gadafijem, a nije isključeno da će dvojica čelnika i ponovno sastati.

Hrvatsko izaslanstvo u srijedu se seli u libijski glavni grad Tripoli, a istoga će dana Mesić sudjelovati na susretu libijskih i hrvatskih gospodarstvenika i otvoriti zgradu hrvatskog veleposlanstva u Libiji.

(Hina) dj nab

P.S

1/postoji mogucnost da se gadafi i mesic sastanu danas

predvecer i molim da me se zove u sobu, od 18.30

nadalje, svakih pola sata ili sat. Javim se kad

uzmognem. Samo strpljivo s telefonima i zbunjenim

arapima na recepciji.

2/ neka netko kaze Fahu da im saljem fotografije na

ovaj isti mail jer drugu adresu ne znam.

Pročitajte više