Mesić pozvao Vladu da objavi ekološku studiju projekta Družba Adria

PREDSJEDNIČKI kandidat i aktualni predsjednik Stjepan Mesić danas je u Velikoj Gorici pozvao Vladu da javnosti podastre studiju utjecaja na okoliš u okviru projekta Družba Adria, kako bi, kaže, hrvatski građani sami procijenili hoće li prihvatiti taj projekt ili ga odbaciti.

"Ja sam za princip, dajte da se javnost upozna sa stručnom studijom i ako joj odgovara neka prihvati projekt, ako ne neka ga odbaci", rekao je Mesić na predizbornom druženju s Velikogoričanima u ispunjenoj pivnici "Posavina".

Po njegovu mišljenju, otvaranje pitanja Družbe Adrije pred izbore nije dobro, napominjući da se o toj temi raspravlja još od 1970-ih, da je to kompleksno pitanje koje se ne rješava samo sa za ili protiv.

"Riječ je o izbornom podmetanju, ali i to će proći", dodao je Mesić.

Ponovio je kako ulazak Hrvatske u EU nema alternative, da će priključenje udruženoj Europi donijeti puno koristi Hrvatskoj - bolji standard, nove tehnologije, zaposlenost, itd.

No, Mesić upozorava da Hrvatska mora više proizvoditi, da mora postati konkurentna na europskom i svjetskom tržištu, da mora poticati izvoz.

"Samo proizvodnjom možemo očekivati brži gospodarski rast", istaknuo je.

Mesić naglašava da se građani ne moraju plašiti Europske unije, tvrdeći da je svaka članica te "moćne asocijacije" profitirala.

Kao jedan od prioriteta kojim se Hrvatska mora uhvatiti u koštac Mesić je izdvojio zahuktalu korupciju, koja, kaže, uvelike otežava hrvatske šanse da privuče strane investitore.

"Potrebna je reforma pravosuđa i državne uprave, jer ako je država nagrižena korupcijom teško je očekivati ozbiljne poslove s ozbiljnim svijetom", rekao je.

Mesić je najavio kako će se i dalje zalagati za pomoć Hrvatima izvan Domovine, ali ne samo u jednoj zemlji (BiH), već i u drugim dijelovima svijeta.

Građane je pozvao da ga podrže na izborima 2. siječnja, poručujući im da se Hrvatska na izborima opredjeljuje kojim putem dalje, pri čemu, tvrdi, ne bi bilo dobro da se vlast koncentrira u rukama jedne političke opcije.

Pročitajte više