Mesić primio članove Predsjedništva BiH

UKUPNOST odnosa ne smije trpjeti zbog pojedinačnih problema koji su rješivi, zajednički je zaključak današnjeg sastanka Stjepana Mesića i članova predsjedništva BiH u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednika.

Mesić i članovi predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, te predsjedavajući predsjedništva Nebojša Radmanović razgovarali su o otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

 "Što se bilaterale tiče, možemo biti zadovoljni. A ono oko čega se ne slažemo ne treba nas razdvajati", rekao je Mesić. 

Nebojša Radmanović također je kazao da "ima otvorenih pitanja", spomenuvši pritom pitanje granica, luke Ploče i pitanje imovine. Svejedno se složio s Mesićevom ocjenom da su odnosi dviju zemalja prijateljski te da je današnji posjet ostvaren u cilju njihovog daljnjeg poboljšanja.

Podsjetio je da će se o tim pitanjima više razgovarati u subotu na sjednici Međudržavnog vijeća RH i BiH, ali i u predstojećoj suradnji i radu Vlade RH i Savjeta ministara BiH.

Dvije strane razgovarale su i o Hrvatima u BiH, a Mesić je s tim u svezi kazao da je "RH zainteresirana za uvjete života tamošnjih Hrvata, da će im Hrvatska pomagati ali da je njihova domovina Bosna i Hercegovina".

Radmanović nije zaboravio spomenuti da BiH pripada europskom prostoru te da "je najvažniji taj put prema EU koji će nas čekati u narednom razdoblju". Kazao je da BiH raduje činjenica što je Hrvatska već daleko naprijed na tom putu jer je to korisno i za BiH.

Upitan da komentira najave o mogućem referendumu o odcjepljenju Republike Srpske, s obzirom na moguće rješenje kosovskog pitanja, Radmanović je izjavio da je "Kosovo i Metohija problem odnosa Beograda i Prištine, i po mišljenju svih iz BiH, mora se riješavati uz pomoć međunarodne zajednice". Radmanović je izrazio nadu da se "neće desiti presedan koji bi pokrenuo lavinu pitanja, ali ne u BiH kako se stalno ponavlja, već šire u Europi".

A.B.

Pročitajte više