MESIĆ PRIMIO IZVRŠNU TAJNICU UN/ECE

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u petak Brigittu Schmognerovu, izvršnu tajnicu UNovog Ureda za ekonomsku analizu za Europu (UN/ECE United nations Economic Commission for Europe), nakon čega je održana prezentacija o ekonomskoj situaciji u Europi, priopćio je Ured predsjednika.

U prezentaciji UN/ECE naznačeni su glavni trendovi u globalnoj ekonomiji 2004. koje karakterizira smanjenje gospodarskog rasta zbog viših cijena nafte, te neujednačeni regionalni gospodarski rast.

Kada je riječ o komparativnim gospodarskim perspektivama, u istočnoj je Europi zbog izravnih stranih ulaganja vidljiv rast produktivnih kapaciteta te jaka izvozna orijentiranost unatoč slaboj domaćoj potražnji u zapadnoj Europi, međutim domaća potražnja je jaka i pridonosi gospodarskom rastu.

Glavna pokretačka snaga gospodarskog rasta su restrukturiranje i modernizacija te oslanjanje na ljudski kapital. Zemljama jugoistočne Europe potrebna je konzistentna dugoročna politika, a ključni gospodarski sektori su turizam i hi-tech usluge, proizvodnja hrane i drugo, pri čemu je potrebno izgraditi adekvatnu infrastrukturu kao i prijateljsko okruženje za razvoj poduzetničke klime, prenosi se u priopćenju.

Kada je o Hrvatskoj riječ, moguće su dvije strategije - "irska" i "finska", od kojih obje imaju i prednosti i nedostatke, ali obje pretpostavljaju održivu fiskalnu konsolidaciju. Također je, dodaje se, potrebno usvojiti strategiju visoke zaposlenosti temeljenu na iskustvima gospodarstava članica EU-a.

(Hina) xpp ymaš

Pročitajte više