Mesić primio šeficu austrijske diplomacije

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić primio je u srijedu austrijsku ministricu vanjskih poslova Benitu Ferrero-Waldner, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

U odnosima dviju zemalja koji se konstantno razvijaju uzlaznom linijom nema nikakvih otvorenih političkih pitanja, rekao je na sastanku Mesić. Obje se strane slažu u pogledu potrebe pune suradnje s Hrvatslke s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu, zaključeno je na susretu.

Austrija je pružala pomoć Hrvatskoj u danima njenog osamostaljivanja, a i danas je jedna od zemalja koje daju najodlučniju podršku Hrvatskoj u njenoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju.

Austrijska ministrica pozdravila je inicijativu predsjednika Mesića da s čelnicima BiH i SiCG potpiše Deklaraciju o načelima povratka i izrazila zadovoljstvo što će do potpisivanja Deklaracije najvjerojatnije doći u Salzburgu prilikom održavanja summita predsjednika zemalja srednje Europe.

Mesić je austrijsku ministricu upozorio na negativne implikacije potpore koja se u nekim europskim zemljama, pa tako i u Austriji, pruža određenim oporbenim strankama iz Hrvatske, pri čemu se očito čelnicima tih stranaka ne daju iste poruke koje se daju i hrvatskoj Vladi.

Hrvatski predsjednik također je upozorio na praksu nekih hrvatskih medija, u vlasništvu stranog kapitala, koji pod krinkom kritike sustavno šire laži u aktualnoj hrvatskoj vlasti, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp dj

Pročitajte više