Mesić primio vjerodajnice američkog veleposlanika

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je vjerodajnice Ralpha Franka, veleposlanika SADa u Republici Hrvatskoj, priopćio je u srijedu Ured Predsjednika RH.

Predsjednik Mesić je, kaže se u priopćenju, izrazio uvjerednje da će veleposlanik Frank u Hrvatskoj biti dobar tumač politike Washingtona, ali i da će u isto vrijeme američkoj vladi znati objektivno prenijeti "stanovišta naših vlasti, kao i protumačiti pozadinu one ili ove političke odluke", rekao je predsjednik Mesić.

On je također naglasio kako Hrvatska ide putem prema euroatlantskim integracijama, ali pritom ne zapostavlja ni suradnju s drugim državama. Predsjednik Mesić je rekao da ne prihvaća ocjene o tome da su naši odnosi sa SAD napeti, niti da ih mogu ugroziti razlike u mišljenjima, dodajući da na jednoj i drugoj strani postoje brojni razlozi za daljne razvijanje tih odnosa koji su i danas u osnovi dobri, kaže se u priopćenju.

Podsjećajći na to da su Sjedinjene Američke Države bile uz Hrvatsku na svakom koraku puta kojeg je prošla od proglašenja samostalnosti, veleposlanik Frank je rekao kako se američka podrška danas ogleda u čvrstom podupiranju hrvatske integarcije u EU i NATO, kao u značajnom investiranju u hrvatsku budućnost.

U tom kontekstu novi je američki veleposlanik podsjetio da su Sjedinjene Američke Države do sada osigurale više od 280 milijuna USD za potporu reformi gospodarstva, oružanih snaga, pravosuđa, za razminiranje, oživljavanje ratom pogođenih područja te jačanje civilnog društva, kaže se u priopćenju.

"Usprkos nedavnim kontroverzama između dviju zemalja, budućnost naših bilateralnih odnosa počiva na čvrstim temeljima koje se ne može poljuljati", rekao je veleposlanik Frank dodajući kako Hrvatska aktvino podupire globalni rat protiv terizma, a u regiji djeluje kao faktor stabilnosti.

"Radujem se suradnji s Vama i s hrvatskom Vladom kako bismo unapređivali naše zajedničke interese i pomogli u postizanju trajnog prosperiteta i sigurnosti za Hrvatsku i cijelu regiju", zaključio je veleposlanik Frank predajući vjerodajnice predsjedniku Mesiću, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više