Mesić: Prošli su izbori velik demokratski iskorak

PREDSJEDNIK države Stjepan Mesić izjavio je danas za posjeta Novalji da su prošli izbori bili velik iskorak u demokraciji jer se političke stranke nisu neprihvatljivo međusobno optuživale, nego su nudile svoje programe i timove koji će ostvariti te programe.

Predizborna kampanja i izbori provedeni su po pravilima demokratski ustrojena društva, ocijenio je Predsjednik.

"Sada smo pred ustrojem parlamenta, a nakon toga i vlade. Još ne znamo definitivno tko će komu biti partner, a kad dobijem službene rezultate od Državnog izbornog povjerenstva, pozvat ću sve stranke koje su ušle u parlament da me izvijeste o tome tko ima većinu, te ću onomu tko bude imao tu većinu dati mandat za mandatara vlade", rekao je Mesić.

Dodao je da najveće izglede ima predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, a tko će HDZ-u biti partner, HSS ili HSP, neka sam procijeni, rekao je Mesić u novaljskom hotelu "Loži", gdje se susreo sa stotinjak Novaljaca.

Nakon razgovora s građanima na kavi Mesić je na novinarske upite o poslijeizbornim dogovorima o koaliciji rekao da svaka stranka ima svoj program. "Kad se u koaliciji nađe nekoliko stranaka, razumljivo je da moraju najprije uskladiti svoje programe u jedan program koji će prihvatiti Sabor. Razumijem da razgovori traju, a očekujem da će završiti prije nego dobijem službene rezultate od DIP-a, a njih", rekao je, "očekujem idući tjedan u srijedu ili četvrtak".

U razgovoru s novinarima predsjednik Mesić je kazao da je HSP danas stranka drukčije retorike, da se odrekao nekih bivših manifestacija, a hoće li i njegovo djelovanje biti drukčije, tek će se vidjeti, što svakako ovisi o HSP-ovcima, istaknuo je.

Na upite o Sanaderovoj izjavi po kojoj on, Sanader, očekuje bolju suradnju s predsjednikom države nego što je bila suradnja premijera Račana, Mesić je rekao da će suradnja biti izvrsna ako se svatko bude držao svojih ovlasti.

"Volio bih da dobijemo vladu koja će ispuniti sve ono što je obećano i koja će završiti svoj mandat", kazao je na kraju predsjednik Mesić.

Pročitajte više