Mesić razgovarao s izaslanstvom snv-a

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas predstavnike Srpskog narodnog vijeća (SNV), a razgovarali su o provedbi Ustavnog zakona o manjinama i konkretnim problemima na terenu.

Predsjednik je podržao sve pozitivne inicijative za poboljšanje odnosa na terenu, te gospodarski razvoj i društveno stanje u sredinama koje su bile pogođene ratom, izvijestio je novinare nakon sastanka njegov savjetnik za unutarnju politiku Igor Dekanić.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac kazao je kako je u razgovoru izražena zajednička želja da se prevlada sadašnje stanje podvojenosti hrvatske i srpske zajednice na području istočne Slavonije i područjima povratka.

Razgovarali smo s predsjednikom Mesićem i o Ustavnom zakonu o manjinama i smatramo da ga treba primjenjivati funkcionalno. To znači da pripadnicima manjina treba omogućiti stvarno rješavanje njihovih problema i integraciju u sredine u kojima žive, kazao je Pupovac.

Pozdravljamo poziv predsjednika Mesića na povratak hrvatskih građana u ranija prebivališta, rekao je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović.

Po njegovim riječima na lokalnoj je razini započela žestoka predizborna kampanja, a politički se problemi pokušavaju dobiti i na problemima Srba, pa se tako, rekao je, u Vukovaru potenciraju incidenti na nacionalnoj osnovi.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Jovan Ajduković kazao je da su se predsjedniku Mesiću obratili zbog socijalne i ekonomske nesigurnosti i izostanka minimalne građanske ravnopravnosti pripadnika srpske manjine u Podunavlju.

Prenijeli smo mu i zabrinutost zbog učestalih uhićenja i kaznenih prijava za ratne zločine iz '91. što, kako je rekao, dovodi do pravne nesigurnosti pripadnika srpske manjine.

Pročitajte više