Mesić: Rončević me trebao obavijestiti o Memorandumu

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je danas kako smatra da ga je ministar obrane Berislav Rončević trebao kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga izvijestiti o Memorandumu o suradnji Hrvatske vojske i Vojske SAD-a koji je potpisan u srpnju ove godine.

"Po novoj zakonskoj regulativi ministar obrane uključen je u zapovjedni lanac i ako je netko trebao vrhovnog zapovjednika izvijestiti o tome, to je ministar", rekao je Mesić komentirajući izjavu ministra Rončevića da to nije trebao učiniti on, već je tu mogućnost imao načelnik Glavnog stožera.

"Memorandum je potpisan, i ako pregovore vodi netko iz vojske, onda sam ja morao biti informiran, i to je sve", rekao je Mesić nakon što je danas primio u Uredu predsjednika skupinu građana. "Ne mogu ja dobivati usmene poruke", kazao je Mesić dodavši da se ovdje radilo o suštinskim pitanjima, o odnosima vojne suradnje između Hrvatske i SAD-a. "Ja jesam za suradnju, ali bio bi red da znam koje su kondicije i zašto se nešto dogovara", rekao je.

Mesić je ocijenio da se ne može netko ispričavati time "što je prije bilo drukčije, jer prije ministar nije bio u zapovjednoj vertikali, a danas jest". Odgovarajući na novinarski upit hoće li zahtijevati ostavku ministra obrane, Mesić je rekao: "Vidjet ćemo. Ja samo konstatiram činjenice. Ništa ne isključujem".

Ministar Rončević izjavio je jučer da nije povrijeđena nikakva linija zapovijedanja te da akti takvoga sadržaja nikada nisu išli na prethodnu suglasnost u Ured predsjednika Republike. Dodao je da je punu informaciju imao i načelnik Glavnog stožera OS RH Josip Lucić s kojim predsjednik Mesić ima redovni tjedni brifing.

Govoreći pak o sadržaju Memoranduma, Mesić je rekao da se može pogledati što je u njemu i da se on može sigurno ispraviti. "Možda se moglo dobiti više, možda se moglo dobiti manje, ja u to ne ulazim", rekao je.

Upitan hoće li zahtijevati ostavku ravnatelja Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka nakon slučaja novinarke Helene Puljiz, Mesić je rekao da je dobio nekoliko informacija da se službenici POA-e raspituju o nekim događajima i uopće o radu ureda. "Do slučaja Helene Puljiz mislio sam da to nije tako važno i da je riječ o nespretnosti nekih službenika", rekao je.

Mesić je dodao kako nije uvjeren da je sve "lege artis" nakon što je Helena Puljiz "izišla sa svojom istinom" i kada se ona "poziva u službene prostorije POA-e i dovodi u ozvučenu prostoriju na pet sati i o tome se ne napravi zapisnik". "Što će biti - još procedura nije završena, ali ja ne mogu prihvatiti obrazloženje da je to bilo druženje i da su se raspitivali o zdravlju Helene Puliz i slično", rekao je.

Napomenuo je da to govori na temelju onoga što je doznao iz medija, ali je dodao kako je dobio i jedno Podbevšekovo izvješće u kojem stoji da je sve bilo u najboljem redu. Na pitanje vjeruje li Podbevšeku, Mesić je rekao da će to vidjeti kada dobije konačno izvješće.

Na upit novinara da komentira napise da je jučer navodno počelo skupljanje potpisa za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Jadranku Kosor, Mesić je odgovorio da to, ako je točno, nije u skladu s običajima i zakonom. "Ako nitko drugi ne može danas doći do formulara za izbore koje trebaju tiskati Narodne novine, onda se treba pitati tko u ovoj zemlji krši zakon", rekao je Mesić. "Ako netko misli da će zato što će prije prikupiti potpise, dobiti više glasova, zavarava se", zaključio je predsjednik.


Pročitajte više