Mesić Rončeviću: Vaša je reakcija neprimjerena i neodgovorna

PREDSJEDNIK RH Stjepan Mesić uputio je danas pismo ministru obrane Berislavu Rončeviću u kojem "neprimjerenom i neodgovornom" ocjenjuje Rončevićevu reakciju na njegov subotnji upit o nabavci kamiona za Hrvatsku vojsku.

Pozivajući se na ustavne odredbe i načelo diobe vlasti Mesić Rončeviću u pismu piše da je "saznavši određene informacije o nabavci vojne opreme velike vrijednosti izravnom pogodbom, i to na samom kraju netom istekle godine, izrazio javnu sumnju u opravdanost nabave na takav način".

"Vaša reakcija kojom si dozvoljavate moj utemeljeni i opravdani upit glede trošenja novca poreznih obveznika, nazvati tragikomičnim igrokazom toga predsjedničkoga kandidata je neprimjerena i neodgovorna. Smatram da je takva reakcija u potpunom neskladu s visokom dužnošću koju obnašate, i koja je uz dužno štovanje, ipak nešto drugačije naravi od mandata Predsjednika Republike. Pozivam Vas stoga da argumentirano obrazložite jesu li pri predmetnoj nabavi u potpunosti poštivane odredbe Zakona o javnoj nabavi, kao i temeljna načela na kojima taj sustav počiva", piše uz ostalo Mesić u pismu Rončeviću.

Također ga podsjeća da je i dalje, bio predsjednički kandidat ili ne, sve do 18. veljače 2005. predsjednik Republike Hrvatske.

Stjepan Mesić je u subotu u okviru predsjedničke kampanje na tržnici u Zaprešiću izjavio da će "pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je MORH neposrednom pogodbom kupio kamione vrijedne pet milijuna eura", odnosno da "ima informaciju da su kamioni marke iveco, zbog neuspješnog natječaja kupljeni neposrednom pogodbom s jednom tvrtkom iz Stupnika"

Na to je isti dan reagirao ministar obrane Rončević, izjavivši za Hinu "da nema mjesta nikakvim sumnjama u zakonitost neposredne pogodbe" i odbacivši, kako je rekao "sve navode iz tragikomičnog igrokaza tog predsjedničkog kandidata".

Na današnjoj konferenciji za novinare Rončević je ponovio da je nabava 39 vojnih kamiona marke iveco provedena sukladno zakonu i transparentno i najavio da će zatražiti odgovornost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Josipa Lucića zbog krivog informiranja Predsjednika Republike.

Rekao je i da će zatražiti razgovor s predsjednikom Republike i zapovjednikom Oružanih snaga Stjepanom Mesićem kako bi, kako je rekao, "prestala loša komunikacija".

Naveo je da je načelnik Glavnog stožera predlagao drugog ponuđača, 30 posto skupljeg, te da je "cijeli prošli petak provjeravao sve elemente ugovora" o nabavi ivecovih kamiona, iako, istaknuo je Rončević, načelnik GS-a nema te nadležnosti.



Pročitajte više