MESIĆ S POLAZNICIMA PROGRAMA PREVENTIVNE DIPLOMACIJE

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u srijedu polaznike washingtonskog semestralnog Programa preventivne diplomacije za mir i rješavanje konflikata, priopćio je Ured predsjednika.

U razgovoru s polaznicima programa, predsjednik Mesić je rekao kako je iza Hrvatske rat koji je ostavio brojne ljudske žrtve, razorenu privredu i infrastrukturu, ali i veliku mržnju, te dodao kako je Milošević pokrenuo rat, varajući svijet da se bori za Jugoslaviju, ali je varao i Srbe obećavajući im život u jednoj državi.

Govoreći o europskom udruživanju, predsjednik Mesić je naglasio kako se treba boriti za otvaranja granica, a ne za njihovu promjenu, jer će se u udruženoj Europi odluke donositi kroz europske mehanizme. Rekao je također kako Hrvatska želi biti vođa ovog dijela regije, te da su manjine čimbenik povezivanja između država, a ne čimbenik nestabilnosti.

Europsko je udruživanje u interesu svih njenih država, kako onih razvijenih, tako i onih manje razvijenih jer samo udružena Europa može konkurirati Americi, Japanu ili Kini, rekao je predsjednik Mesić.

Predsjednik je ponovio svoje stajalište kako je nužno eliminirati uzroke terorizma, što znači ambijent u kojem se terorizam rađa.

Polaznike programa interesiralo je što hrvatska vlast poduzima kako bi hrvatski građani prihvatili europska načela multikulturalnog i multinacionalnog društva. Predsjednik je istaknuo kako je nužno raditi na individualizaciji krivnje, a također i na izgradnji demokracije i građanskog društva.

"Ljudi moraju biti jednaki u svojim pravima, bez obzira na vjeru ili nacionalnost" kazao je predsjednik.

Polaznike je zanimalo i što Hrvatska radi kako bi suzbila korupciju, a predsjednik Mesić rekao je kako je treba eliminirati, pri čemu je izuzetno važno funkcioniranje pravne države, policije i sudstva, kako bi Hrvatska bila zona sigurnosti, dodaje se u priopćenju.

Predsjedniku je na razgovoru zahvalio Peter Weinberger, voditelj polaznika Programa. Polaznici su osim Hrvatske posjetili i BiH, a u srijedu odlaze u SiCG.

(Hina) xpp ymaš

Pročitajte više