Mesić s predstavnicima diplomatskog zbora povodom blagdana

Hrvatska će u ovoj godini sudjelovati u borbi protiv terorizma u sklopu svjetske protuterorističke koalicije, a intenzivirat će i napore usmjerene na stabiliziranje regije i ulazak u NATO i Europsku uniju, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

U govoru pred predstavnicima diplomatskoga zbora u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, predsjednik Republike upozorio je na nužnost suradnje s UN-om u borbi protiv terorizma koji se ne može pobijediti samo silom.

´(...)Samo silom, mada se njezina primjena ne može izbjeći, terorizam neće biti moguće definitivno iskorijeniti, valja se posvetiti uklanjanju njegovih uzroka´, rekao je Mesić i pozvao na djelovanje ´u najužoj suradnji s Ujedinjenim narodima, odnosno u skladu s načelima Povelje svjetske organizacije´.

Predsjednik Mesić rekao je da se slaže da Hrvatska podnese službeni zahtjev za kandidaturu u EU, ali i upozorio da su osim obećanja potrebne i konkretne akcije.

´Ne moram valjda pri tome nikoga posebno podsjećati na suradnju s Haškim sudom, na povratak izbjeglih i prognanih, na pretvaranje HTV-a u javnu ustanovu, na reformu pravosuđa, da dalje ne nabrajam´, rekao je Mesić.

Hrvatska je u izbornoj godini, a Mesić upozorava da ´Hrvatska ne smije postati taocem predizborne kampanje´ te da postupci ne smiju biti motivirani isključivo stranačkim interesima.

´Jedini motiv i jedina motivacija moraju biti rješavanje gorućih problema s kojima je naše društvo suočeno, a tu na prvo mjesto stavljam smanjivanje broja nezaposlenih´, rekao je Mesić.

U govoru održanome na 11. godišnjicu međunarodnoga priznanja Hrvatske, Mesić je najavio da će Hrvatska ´nastaviti s politikom razvijanja dobrih odnosa sa svima, od udaljenih zemalja pa do prvih susjeda... na načelima pune ravnopravnosti i zadovoljavanja uzajamnih interesa´ i pozvao na ´toleranciju u dijalogu čak i onda kad se suočavaju posve suprotna stanovišta´.

U ime diplomatskoga zbora papinski nuncij Giulio Einaudi čestitao je Mesiću blagdane i pohvalio Hrvatsku jer se usmjerila prema punoj integraciji u zajednicu naroda, osobito u postupnom približavanju EU-u.

Pročitajte više