Mesić: S rastućom zabrinutošću pratim poruke iz Italije

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić poručio je u četvrtak kako "s rastućom zabrinutošću" prati i osuđuje talijanske najave mogućeg uvjetovanja hrvatskih pregovora o članstvu u EU, ali i preispitivanja odnosa dvije zemlje zbog nerješavanja otvorenih pitanja, poput odštete optanata i prava kupovine nekretnina za talijanske državljane, na način koji bi zadovoljio Italiju.

Ističući da mu je od početka prvog predsjedničkog mandata jedan od prioriteta bio njegovanje odnosa sa susjednim zemljama, a posebice Italijom, te da je s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem, "kako je vjerovao, polagao temelje još boljih i razgranatijih hrvatsko - talijanskih odnosa", Mesić u svojoj reakciji na talijanske najave mogućeg uvjetovanja hrvatskih pregovora s EU, ističe kako "s rastućom zabrinutošću prati poruke koje u posljednje vrijeme dolaze iz određenih krugova u susjednoj Italiji."

"Svaki, ma i najmanji nagovještaj revanšizma ili revidiranja notornih povijesnih istina ne može u Hrvatskoj biti dočekan drugačije, nego s krajnjim negodovanjem. Znam da nas je Italija svesrdno podržavala na putu do otpočinjanja pregovora s Europskom unijom. Zahvalni smo na toj podršci. No, danas ja ne mogu drugo, nego osuditi svaki pokušaj da nas se u tekućim pregovorima uspori", navodi se u Mesićevoj pisanoj izjavi, objavljenoj u četvrtak.

Talijanski mediji proteklog su tjedna prenijeli niz izjava najviših talijanskih dužnosnika koji su, u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi, otvorili mogućnost uvjetovanja hrvatskih pregovora o članstvu u EU, ali i preispitivanja odnosa s Hrvatskom zbog nerješavanja otvorenih pitanja na način koji bi zadovoljio talijansku stranu.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, obraćajući se u petak predstavnicima udruga talijanskih optanata iz Istre i Dalmacije, najavio je da će Italija iskoristiti proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kako bi se otklonila diskriminacija Talijana pri kupnji nekretnina u Hrvatskoj.

"Slovenija je, u vezi odštete esulima, odlučila u jednu luksemburšku međunarodnu banku položiti iznos utvrđen ugovorima. Hrvatska to još nije učinila. Hrvatska se mora prilagoditi EU-u i mi imamo položaj koji možemo iskoristiti. Hrvatska može biti primljena samo ako se s time složi naša zemlja. Namjeravamo tu situaciju iskoristiti kako bi postigli uklanjanje diskriminacije pri kupovini nekretnina. Na tome moramo ustrajati kako bi hrvatska vlada dala na prihvaćanje parlamentu odgovarajuću odredbu", rekao je Berlusconi, a prenijela u petak internet stranica rimskog dnevnog lista La Repubblica.

Talijanski ministar vanjskih poslova i dopredsjednik vlade Gianfranco Fini povodom Dana sjećanja u Rimu rekao je među ostalim da Hrvatska, čiju integraciju u Europu želi i Italija, "mora prvo riješiti račune s prošlošću", što je ANSA objasnila kao talijansko nastojanje da se ukine zakon koji zabranjuje Talijanima da kupuju nekretnine u Hrvatskoj.

Ministar za komunikacije Mario Landolfi, glede pitanja imovine talijanskih optanata, napomenuo da je talijanska vlada, poglavito zahvaljujući poticaju potpredsjednika Finija, jasno rekla da bi "taktike pretjeranog odugovlačenja mogle dovesti do sveukupnog razmatranja stanja bilateralnih odnosa s Hrvatskom i Slovenijom".

Predsjednik Mesić je u svojoj reakciji poručio kako je "ne jednom i osobno od najviših predstavnika talijanske države čuo čvrsto obećanje da će se Italija držati svih dosadašnjih međunarodnih i međudržavnih sporazuma".

"Kao predsjednik Republike smatram to jedino mogućim stanovištem i nikada ne bih pristao, niti ću pristati na bilo kakve aranžmane koji bi takve sporazume, uključujući i Osimske, dovodili u pitanje. Hrvatska će svoje obveze izvršiti, ali mi ni prema Italiji, ni prema bilo kome drugome neće prihvatiti nikakve obveze što takvim sporazumima nisu definirane".

"Napokon, mi moramo u najmanju ruku s dozom sumnje dočekati talijansku inicijativu kojom se velikom broju građana Republike Hrvatske nudi talijansko državljanstvo. Istra, Primorje, Dalmacija i otoci nerazdvojni su dijelovi Republike Hrvatske. Istina je da je u njihovoj povijesti Italija odigrala ulogu što se ne može zanemariti, bez obzira na to je li bila pozitivna ili negativna. Danas, međutim, stanovnici tih područja naši su građani i svaki potez koji bi ih potencijalno dovodio u stanje podvojene lojalnosti u odnosu na Republiku Hrvatsku ne može koristiti perspektivi hrvatsko - talijanskih odnosa."

Talijanski je parlament prošlog petka usvojio zakon kojim su potomci pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji dobili mogućnost stjecanja prava na talijansko državljanstvo.

"Republika Hrvatska ostaje dosljedna u politici usvajanja europskih kriterija i standarda koji će odrediti i naše ponašanje prema građanima Talijanske Republike, kao i prema građanima bilo koje druge zemlja Europske unije", poručio je Mesić.

"Želio bih da se ova moja izjava shvati kao doprinos Republike Hrvatske, i moj osobni, uklanjanju svih prepreka što se javljaju ili bi se mogle javiti u odnosima Rim - Zagreb. Hrvatska želi kročiti prema Europskoj uniji neopterećena bilo kakvim bilateralnim problemima. No, kao što je dobro poznato, za rješavanje bilateralnih problema ili nesuglasica uvijek je potrebna volja i spremnost dviju strana. U našu volju i spremnost ne treba ni najmanje sumnjati", navodi se u Mesićevoj reakciji.

Pročitajte više