Mesić Slovencima: U Sloveniju možete zahvatiti i Helsinki, to me uopće ne interesira

MARJAN PODOBNIK, čelnik novoosnovanog Zavoda 25. junija i prvak vladajuće slovenske Pučke stranke (SLS), u Ljubljani je predstavio zemljovid o poblematici slovesnko-hrvatske granice, a na njegov se zemljovid danas osvrnuo i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Prema Podobnikovu zemljovidu, osam je neriješenih problema na slovensko-hrvatskoj granici. Na zamljovidu je ucrtana povijesna katastarska granica općine Piran u dubini hrvatskog teritorija na Savudrijskom poluotoku i granicom na rijeci Mirni.

Zemljovid između ostalog donosi i novu slovensku katastarsku općinu Morje, koja Sloveniji omogućava izlaz u međunarodne vode Jadrana.

Prema toj karti, jasno se definira kako bi cijeli Piranski zaljev trebao pripasti Sloveniji te da se zatim slovensko teritorijalno more širi sve do osimske granice na sjever, a zatim i na jug do izlaza na otvoreno more. Sloveniji bi, naime, trebao pripasti cijeli prostor Rta Savudrija, jer bi kopnena granica nešto prije Kaštela skrenula prema jugu, do Buja, a na more bi izbila ili kod Zambratije ili kod Bašanije, južno od Savudrije.

"Nikad nisam volio razgovarati u kategorijama ultimatuma, pa tako i slovenskog ultimatuma. Karte naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati kakve hoće, u Sloveniju oni mogu zahvatiti i, recimo, Helsinki, mogu i Rejkyavik, to mene uopće ne interesira", izjavio je danas predsjednik Mesić, pozvavši Sloveniju da sve svoje zemljovide pošalje Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Njegovu će presudu, kaže Mesić, ma kakva ona bila, Hrvatska prihvatiti.

Pročitajte više