Slovenija sa Srbijom otvara novo poglavlje, s Hrvatskom nikako na "zelenu granu"

SLOVENCI rade na unaprjeđenju odnosa sa Srbijom, a istodobno s Hrvatskom dodatno zahlađuju odnose ukidajući djelovanje svojih predstavnika u mješovitoj komisiji o granici. Slovenski premijer Borut Pahor danas je doputovao u prvi službeni posjet jednog slovenskog premijera Srbiji.

Pahor se u Beogradu sastao sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem čime je napravio "simboličnu gestu koja otvara novo pozitivno poglavlje u odnosima među dvjema državama, kako na političkom tako i na gospodarskom te ostalim područjima", javlja ljubljansko Delo.

Sastanak se održao točno godinu i jedan dan nakon što je 5. ožujka prošle godine Slovenija odlukom parlamenta odlučila priznati neovisnost i suverenitet Kosova.

Pahor je izrazio veliki optimizam u pogledu razvoja odnosa sa Srbijom koju Slovenija vidi kao važnog faktora stabilizacije u regiji i kao prijatelja na ovom području. Slovenski premijer je razgovore sa Cvetkovićem označio kao "iskrene, prijateljske i sadržajne", a glavna tema im je bila produbljivanje gospodarske suradnje između dvije države.

B92 izvještava da je s Pahorom u Beograd stiglo veliko izaslanstvo slovenskih gospodarstvenika i poduzetnika kao i ministri gospodarstva i vanjskih poslova. Dvojica premijera potpisala su sporazume o tehničkoj suradnji dviju vlada u oblasti europskih poslova.

Pahor je Cvetkoviću rekao da iako su tijekom proteklih 20 godina postojale prepreke u odnosima dviju zemalja, sadašnje stanje ukazuje na to da narednih 20 godina ne bi trebalo očekivati takve prepreke i ograničenja u suradnji Srbije i Slovenije.

Mesić: Slovenija je izgubila vjerodostojnost

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da odluka slovenske vlade o ukidanju slovenskog dijela mješovite hrvatsko-slovenske komisije koja se bavi pitanjima pograničnog spora između dvije zemlje, "nije pametan potez", javlja RTV Slovenije.

"Ako Slovenija tvrdi da je za razgovore, onda zasigurno postoji mogućnost za pregovore putem komisija", rekao je Mesić i dodao da Hrvatska ne zna kako da pregovara sa Slovenijom čiji je parlament odlučio da je državna granica na hrvatskoj obali, a što je za Mesića "jednostavno neprihvatljivo".

"Ako bi smo prihvatili ono što Slovenci zahtijevaju, onda bi se onaj tko se želi okupati u Piranskom zaljevu morao uputiti u Sloveniju na more", rekao je hrvatski šef države. Meić je istakao da Hrvatska u pogledu neriješenih pograničnih pitanja ne zahtijeva ništa više nego što je to bio slučaj sa Slovenijom prilikom zahtijeva oko uređivanja tih pitanja.

"Slovenci su tada govorili isključivo o međunarodnom pravu i konvencijama, Oni su se toga odrekli, ali mi se držimo načela" rekao je Mesić i zaključio da je Slovenija na taj način izgubila vjerodostojnost.

R.I.
Foto: AFP, Krunoslav Pavlina / Cropix

Pročitajte više