Mesić: Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje

STJEPAN MESIĆ u posljednjem ovogodišnjem intervjuu rekao je da je odgovornost za vlast na biračima. ´Ako (voditi zemlju) uspješnije mogu Glavaš, Šeks, Krpina i Milas, nemam ništa protiv, no ja za njih neću glasovati´

´Zaustavljen je trend rasta nezasposlenosti, otvaraju se nova radna mjesta, povećava se stopa gospodarskog rasta, i to su dobri pokazatelji, no Hrvatska još nije dovoljno okrenuta prema proizvodnji i izvozu, a to se reflektira na sve´, rekao je.

Potrebnim smatra da u gospodarskom dijelu hrvatska diplomacija iduće godine bude aktivnija zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, ministarstvima i poslodavcima. Hrvatska do sada u tome nije dovoljno iskoristila svoj novi ´image´, ocijenio je predsjednik Mesić.

Govoreći o parlamentarnim izborima, istaknuo je da će vladajuća koalicija nastojati da se održe što kasnije kako bi kapitalizirala učinjeno u cestogradnji, stanogradnji i u turističkoj sezoni.

Na pitanje o rezultatima raznih anketa, koje pokazuju porast HDZ-ove popularnosti, ocijenio je da je riječ o padu popularnosti drugih političkih stranaka, a da je ´rejting HDZ-a konstanta´.

Dodao je da HDZ prolazi kroz katarzu i da se treba profilirati i postati ideološki neopterećen kako bi bio prihvatljiviji za koaliranje, ali i za međunarodnu zajednicu. Bitno je hoće li HDZ prihvatiti da Hrvatska mora ispunjavati preuzete međunarodne obveze, primjerice surađivati s Haagom i omogućiti povratak izbjeglica i povrat njihove imovine, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Hrvatskom, nakon izbora, vlada desna koalicija, istaknuo je kako svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje i da je odgovornost za to na biračima. ´Na njima je odluka tko će preuzeti odgovornost za vođenje zemlje, ako to uspješnije mogu Glavaš, Šeks, Krpina i Milas, nemam ništa protiv, no ja za njih neću glasovati´, poručio je Mesić te dodao da će surađivati sa svakim koga hrvatski narod izabere.

Hrvatska izvučena iz međunarodne izolacije

Smatra da se novim izbornim zakonom treba omogućiti ´personalizacija izbora´ kako bi odgovornost onih koje će građani izabrati bila transparentnija.

Hrvatski predsjednik ustvrdio je kako je Hrvatska protekle godine ´definitivno otvorena prema svijetu i izvučena iz izolacije´, te da je na putu prema euroatlanskim integracijama.

Haaška optužnica protiv generala Janka Bobetka i s tim u vezi Vladini postupci pred Haaškim sudom, po Mesićevu mišljenju, nisu učinili trajnu štetu izgledima Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, iako je to donekle pokvarilo njezin ´image´.

Vlada je postupala u skladu sa Statutom Haaškoga suda, rekao je i dodao da taj slučaj ne treba previše vezati uz pridruživanje Europskoj uniji, te da treba ubrzati provedbu potrebnih mjera kako bi Hrvatska iskoristila mogućnost za pridruživanje Uniji godine 2007.


Mesić drži da Hrvatsku opterećuje i slučaj generala Ante Gotovine, koji je također haaški optuženik i koji je u bijegu.

Gotovina žrtva pogrešnih informacija i procjena

Ustvrdio je da je Gotovina žrtva pogrešnih informacija i procjena, te da bi mu bilo najbolje da se odazove Haaškome sudu i odgovori na njegova pitanja, kao što je to učinio i optuženi general Rahim Ademi.

Optužnica se može pobijati samo na sudu, iako neki misle da se to može na koncertima, peticijom i referendumom, rekao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje vezano uz informaciju da će general pukovnik Josip Lucić biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Mesić je rekao da je to dobro rješenje i da će Lucić svojim iskustvom uvelike pridonijeti preustroju Hrvatske vojske i uspješno ga provesti.

Dodao je da je dosadašnjem načelniku Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću ponuđeno savjetničko mjesto u Predjednikovu uredu, što je načelno i prihvatio, a da će njegov sadašnji vojni savjetnik general Imra Agotić dobiti novu dužnost. Nije rekao koja bi to dužnost mogla biti.

Pravna država mora reagirati brzo i učinkovito, rekao je predsjednik Mesić govoreći o tragediji koja se dogodila u Kostajnici kod Konjica, gdje je na Badnjak musliman ubio troje Hrvata povratnika u BiH.


Pravna država mora reagirati brzo i učinkovito kako bi se odgovorni kaznili. Potrebno je da država osigura veću sigurnost povratnicima iako to nije nimalo lako, ustvrdio je.

Joras misli da može promijeniti granice

U vezi s postupcima Joška Jorasa, koji je na svojoj kući na hrvatskom teritoriju u Mlinima u Istri ponovno izvjesio slovensku zastavu, Mesić je rekao kako Joras vjerojatno misli da može promijeniti granice.

Smiješno je da jedan čovjek misli da svoju kuću može pripojiti Sloveniji, ocijenio je Mesić i dodao da se Joras koristi i time što hrvatsko-slovenska granica nije potpuno definirana, te da njegov slučaj treba prepustiti prekršajnom sudu.

Komentirajući svoju, navodnu, inicijativu za posredovanjem između Sjeverne i Južne Koreje, ustvrdio da se radi o tipičnoj podvali (neprecizirajući čijoj), napominjući samo da je razgovarao s južnokorejskim veleposlanikom o mogućem posjetu toj zemlji.

Potvrdio je da već ima poziv za državnički posjet Libiji.

Predsjednik Mesić je rekao kako se nada da ćemo iduće godine živjeti bolje i da se neće nastaviti podjele koje su u hrvatskom narodu nastale još u Drugome svjetskom ratu, a koje opterećuju i današnje hrvatsko društvo.

Pročitajte više