Mesić: Tadić se trebao ispričati

NAKON završetka komemoracije u Potočarima kod Srebrenice, održane u četvrtak, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je čuđenje što se srbijanski predsjednik Boris Tadić nije ispričao za zločin koji su nad srebreničkim Bošnjacima počinile srpske snage prije 10 godina. Mesić tvrdi da mu je Tadić nedavno rekao da će se na 10. obljetnicu masakra u Srebrenici ispričati jer je to u interesu srpskog naroda.

"Ne znam zašto to Tadić nije učinio", izjavio je Mesić novinarima dodajući da je sama Tadićeva nazočnost na komemoraciji isprika odnosno poruka ali bi, po Mesićevim riječima, bilo puno važnije da se Tadić javno ispričao.

"Ovakav zločin koji je počinjen u ime srpskog naroda zaslužuje da se kaže kako je to protiv interesa srpskog naroda i da zločinci moraju odgovarati", naglasio je Mesić.

Po Mesićevim riječima "u Srebrenici je zločin isplaniran kako bi se taj prostor očistio od nesrpskog stanovništva". Mesić je istaknuo da počinitelje zločina on ne bi nazvao vojskom bosanskih Srba nego je to "vojska bosanskih koljača".

"Njemačka je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila industrija smrti a ovo u Srebrenici po svojoj brutalnosti nije ništa manje od onog što su činili nacisti" dodao je Mesić.

Nakon komemoracije u Potočarima, Mesić je otputovao u Kladanj gdje će mu, kako je najavljeno, općinske vlasti dodijeliti priznanje počasnog građanina Kladnja. U Kladanj, koji je smješten uz prometnicu Tuzla-Sarajevo, prije 10 godina dolazili su preživjeli srebrenički Bošnjaci koji su se uspjeli kroz brdsko šumsko područje probiti do Kladnja.

Pročitajte više