Mesić telefonski obavijestio Tadića da su izgrednici iz Biljana Donjih uhićeni

PREDSJEDNIK Hrvatske Stjepan Mesić u telefonskom je razgovoru obavijestio predsjednika Srbije da su osobe odgovorne za napad na domove srpskih povratnika u Biljanima Donjim uhićene.

Kako javlja srpski B92, Tadić je pozdravio brzu reakciju hrvatske policije te uhićenje izgrednika, napomenuvši pri tomu kako očekuje da će isti biti primjereno kažnjeni.

Napad na srpske povratnike osudili su mnogi, među njima i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, kazavši kako tu nije samo riječ o klasičnom primjeru govora mržnje, nego i "vrste zločina iz mržnje, etnički motiviranog nasilja".

"Na to nasilje, nažalost, lokalne vlasti ne reagiraju, policija ne poduzima preventivne akcije, iako je imala debelih razloga da to napravi." - prenio je B92 riječi Milorada Pupovca.

Osim što je napad osudio sam predsjednik države, predsjedništvo Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj također je oštro osudio spomenuti incident, uz napomenu kako takvi incidenti ne smiju biti tolerirani.

U ranim jutarnjim satima 25. srpnja kamenovane su četiri obiteljske kuće povratnika, a u jednom dvorištu je podmetnut požar. Vatrogasci i policija su brzo intervenirali, a četvorica počinitelja su privedeni.

Sve tri osobe su bile pod utjecajem alkohola, a utvrđen je i identitet četvrte osobe koja je sudjelovala u kamenovanju.

44-godišnjak, 31-godišnjak, 36-godišnjak i 23-godišnjak bit će privedeni istražnom sucu Županijskoga suda u Zadru uz kaznenu prijavu za nasilničko ponašanje, uništenje i oštećenje tuđe stvari.

B.S.

Pročitajte više