mesić u cavtatu na godišnjoj skupštini copaema

U Cavtatu je danas završila 10. godišnja skupština audiovizualne kulture zemalja Sredozemlja COPEAM, čiji je domaćin bila Hrvatska radiotelevizija, a na završnom skupu, na kojem je bilo oko 300 stručnjaka, govorio je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

U svojem govoru prdsjednik Mesić posebice je istaknuo promjene u medijima nakon raspada komunističkog sustava početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Rekao je kako su se mediji tada našli na "brisanom prostoru" i da su morali pronaći svoj put, dodajući kako je upravo u tom traženju bilo mnogo lutanja i zastranjivanja.

"Bilo je to razdoblje u kojem su neki mediji spremno dopustili beskrupuloznim političarima da ih pretvore u sredstva manipuliranja javnosti, što je, na sreću, prošlost", istaknuo je predsjednik Mesić, dodajući da se danas treba raditi "na izbacivanju političke propagande i jezika mržnje iz medija".

Privremeni ravnatelj HRT-a Mirko Galić je rekao da su se na tome trodnevnom skupu okupili ljudi koji imaju viziju Mediterana, a to je i njegova glavna pokretačka snaga. Na skupu je bilo riječi o mnogim temama, kao što su televizijska koprodukcija, radio, žene Mediterana i kultura, a održane su i radionice o suradnji festivala, satelitskim programima, razmjeni vijesti itd.

Održana su i tri okrugla stola - o stvarnosti i prioritetima trenutačnog razvoja sredozemnog područja, ulozi medija u buđenju svijesti i informiranju ljudi, te o načinima obrade novinarskih tema.

(Hina) hš vkn

Pročitajte više