Mesić u "Jutarnjem": mislim da izbori neće biti prije proljeća 2004.

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu u "Jutarnjem listu" kako misli da parlamentarni izbori neće biti prije proljeća iduće godine.

"Iako se opet neki neće sa mnom složiti, mislim da izbori neće biti prije proljeća iduće godine. Tek će tada nastupiti pozitivni učinci Vladinih mjera koje su često bile bolne. Po mojem mišljenju logično je da se onda ide izbori", rekao je predsjednik Mesić za uskrsni trobroj "Jutarnjeg lista".

Osim izbora, najbitnija tema razgovora je Predsjednikova najava da će u iduću srijedu biti imenovani stalni čelnici preostalih dviju sigurnosnih služba - Obavještajne i Protuobavještajne agencije, koje više od godinu dana vode privremeni ravnatelji. Mesić nije objavio njihova imena i nije želio odgovoriti hoće li na te dužnosti "sjesti" dosadašnji vršitelji dužnosti ravnatelja Damir Lončarić i Franjo Turek, kako je to prvotno predložio.

"Iduću srijedu će biti oba potpisa na aktu kojim se imenuju šefovi službi", izjavio je Mesić, čime je potvrdio da se o njihovu imenovanju dogovorio s premijerom Ivicom Račanom.

Izvijestio je i da je na vlastiti zahtjev od sigurnosnih služba dobio prvo izvješće s imenima vojnih osoba koje su u Splitu skrivale haaškog optuženika Ivicu Rajića, ali da ih ne želi spomenuti radi istrage koju vode istražni suci i državna odvjetništva.

Na upit kako je bilo moguće Rajića tako dugo skrivati, Mesić je odgovorio: "Kako ne bi bilo moguće ako je imao suradnike u institucijama države, a vidi se da je imao. Tko je u tome sudjelovao, to još ne znam."

Govoreći o svom prijedlogu za donošenje zajedničke deklaracije Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore o ubrzanju povratka izbjeglica, predsjednik Mesić je istaknuo da je povratak hrvatski državni i nacionalni interes. "Time potvrđujemo funkcioniranje pravne države i zrelost našega društva. To nikoga ne amnestira od odgovornosti za zločine. Uz poginule, izbjeglice su najveće žrtve Miloševićeve agresivne i genocidne politike, a može im se pomoći samo ako u procesu povratka sudjeluju i vlasti BiH i Srbije i Crne Gore", rekao je.

Na upit kako će se hrvatsko protivljenje vojnoj akciji u Iraku odraziti na odnose sa SAD-om, Mesić je ustvrdio da su dvije države u dobrim odnosima, te odlučno zanijekao da bi zbog toga mogla izostati američka potpora ulasku Hrvatske u međunarodne integracije, posebno u NATO.

"Ipak, smatramo da kao prijatelji možemo jedni drugima reći i ono s čime se drugi neće složiti. Ne možemo prihvatiti da netko nameće stavove zato što raspolaže silom", dodao je.

Pročitajte više