Mesić u Moskvi

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je hrvatskim novinarima u nedjelju navečer u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi da će se tijekom posjeta Rusiji angažirati na rješavanju pitanja klirinškoga duga.

Rusija kao kompenzaciju za klirinški dug Hrvatskoj nudi veliki mlazni zrakoplov Berijev za gašenje požara.

"Takav jedan veliki zrakoplov za Hrvatsku sigurno ne bi bio najpogodniji. Ja sam predložio vladi da se odustane od Berijeva, i da se za taj iznos kupe helikopteri koji su u standardu NATO-a i koji su višenamjenski. Računam da bi na taj način iskoristili dio toga klirinškoga duga", rekao je Mesić. Napomenuo je da je taj zrakoplov prije stajao 16 milijuna dolara, a sada je njegova cijena 36 milijuna dolara. Mesić je izrazio nadu da će ruska strana prihvatiti hrvatsku argumentaciju.

Predsjednik RH Stjepan Mesić sudjelovat će u ponedjeljak, zajedno sa šezdesetak predsjednika država i vlada iz cijelog svijeta, na središnjoj svečanosti obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom u Europi. Nakon svečane parade na Crvenom trgu, svjetski će čelnici položiti zajednički vijenac na spomenik neznanom junaku.

Pročitajte više