Mesić: U Oluji su se poštivale međunarodne konvencije

OPERACIJA Oluja u vojnom je smislu provedena po svim pravilima ratovanja uz poštivanje međunarodnih konvencija i zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su je planirali i u tome časno sudjelovali, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić danas u kninskoj vojarni "General bojnik Andrija Matija Pauk".

Predsjednik Mesić je u vojarni nazočio postrojavanju 4. gardijske brigade u okviru središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice Oluje u Kninu .

"Međutim, i u ovoj prigodi ne treba zaboraviti da je nakon završetka vojnog dijela operacije Oluja dijelom zakazala pravna država, da je izostala brza reintegracija oslobođenog područja u politički i pravni poredak Hrvatske. Zbog toga su se nažalost dogodili zločini. No to su bili ekscesi neodgovornih pojedinaca koje treba ne samo moralno osuditi nego i sudski procesuirati", rekao je predsjednik Mesić.

Podsjetio je da su u operaciji Oluja hrvatske vojne i policijske snage munjevitom su akcijom oslobodile grad Knin i za samo 4 dana oslobodile velika područja sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banovine te da su time stvorile uvjete za završetak ratova na području bivše Jugoslavije. Bila su otvorena vrata zajedničkoj ofenzivi hrvatskih snaga i Armije BiH protiv snaga bosanskih Srba i otvoren put političkim pregovorima i postizanju Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH te Erdutskog sporazuma, rekao je.

Uspjehu izvođenju operacije Oluja bio je rezultat odlučnosti RH da uspostavi državno-pravni poredak na cjelokupnom teritoriju. Tadašnje međunarodne okolnosti bile su sve povoljnije - do kraja je bila razotkrivena Miloševićeva politika stvaranja velike Srbije u koju je bio uključen ratni zločin i zločin genocida. Sjetimo se samo Škabrnje i Srebrenice, kazao je predsjednik RH.

Zbog čistoće Domovinskog rata i pravedne borbe koju smo vodili moramo individualizirati krivnju za počinjene zločine nakon Oluje i procesuirati odgovorne. Povijest nas uči da to moramo učiniti zbog generacija koje dolaze, kazao je predsjednik.

"Danas su na području koje je oslobođeno Olujom u velikoj mjeri sanirane materijalne posljedice rata. U završnoj fazi je proces obnove i povratka izbjeglica. Izgradili smo demokratske institucije koje svim građanima jamče sigurnost i ravnopravnost, iako se još uvijek događaju incidenti na etničkoj osnovi.

Pripadnici nacionalnih manjina mogu nesmetano čuvati i razvijati svoj identitet i sudjelovati u procesima odlučivanja na svim razinama vlasti. Sve to nas je legitimiralo kao demokratsku državu koja prihvaća europske standarde i čvrsto je usmjerena prema EU i NATO-u", kazao je predsjednikMesić, istaknuvši da ne treba zaboraviti da je naš cilj ulazak u NATO, te da EU i NATO nisu konkurenti nego partneri.

Upravo zbog takvog pristupa RH danas uživa sve veću podršku subjekata međunarodnih odnosa i uvjeren sam da ćemo uz tu podršku brzo savladati trenutne prepreke koje nas još usporavaju, kazao je predsjednik Mesić.

Državni stijeg na kninskoj tvrđavi na današnjoj središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje podignut je u nazočnosti cijelog državnog vrha, uz himnu Lijepu našu što ju je izveo Orkestar Hrvatske ratne mornarice i zvonjavu kninskih crkvenih zvona u počast ulasku Hrvatske vojske u Knin tijekom Oluje.

Pročitajte više