Mesić u Osijeku; Položen kamen temeljac za zgradu studentskog doma

U NAZOČNOSTI predsjednika Republike Stjepana Mesića danas je u Osijeku položen temeljni kamen za izgradnju nove zgrade Studentskog doma, u koji će biti uloženo oko 47 milijuna kuna, raspolagat će s 500 mjesta, a treba biti dovršena do kraja 2004. godine.

Uz predsjednika Mesića, temeljni kamen za novu zgradu Studentskog doma na lokaciji vojarne ´Drava´ položili su ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, rektorica osječkog Sveučilišta dr. Gordana Kralik, te predsjednica Studentskog zbora toga sveučilišta Ivana Rosandić.

Rektorica Kralik tom je prigodom istaknula da postojeći Studentski dom, sa svega 250 mjesta, ne odgovara potrebama Sveučilišta na kojem studira 10.780 studenata, a ministar Flego ocijenio je da je riječ o objektu koji bi trebao zadovoljiti potrebe elementarnog studentskog standarda.

Predsjednik Mesić i ministar Flego sa suradnicima prije svečanosti u Rektoratu osječkoga sveučilišta bili su nazočni predavanju rektorice Kralik o ulozi toga sveučilišta u policentričnom razvoju hrvatskoga visokog školstva. Po njezinim riječima, osječko sveučilište do 2006. godine namjerava realizirati program kapitalnih ulaganja, vrijedan 180 milijuna kuna, a otvaranje stručnih i sveučilišnih studija u Vukovarsko-srijemskoj županiji pridonijet će policentričnom razvoju visokog školstva u istočnoj Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić je ocijenio da je ulaganje u znanost, obrazovanje i kulturu ulaganje u razvoj te da se svi moramo zauzeti da to ulaganje bude što veće jer to omogućava brži iskorak ka Europi i sprječava zaostajanje. ´Europa je naša sudbina i stoga moramo dobiti europske standarde, prije svega u znanosti i obrazovanju, da bismo bili konkurentni na europskom prostoru´, poručio je Mesić.

Posebice je upozorio na značenje uključivanja Hrvatske u ujedinjenu Europu, ocijenivši kako hrvatsku javnost još uvijek opterećuju ideološke bitke iz II. svjetskog rata, koje su, kako smatra, za Europu povijest.

Ministar Flego je rekao da treba poticati razvoj regionalnih sveučilišta radi policentričnog razvoja Hrvatske, posebice gospodarstva, i stvaranja novih vrijednosti.

Uzvanici su zatim razgledali nacrte projekta novog Studentskog doma i novoga Poljoprivrednog fakulteta, a predsjednik Mesić i ministar Flego svoj će boravak u Osijeku nastaviti na osječkom Elektrotehničkom fakultetu gdje će biti nazočni svečanosti otvorenja novih prostorija toga fakulteta.

Pročitajte više