Mesić u Ženevi: Informacija kao sredstvo razvoja

DANAŠNJE je društvo informacijsko, a informacija je ne samo njegov cilj nego i sredstvo razvoja, kazao je u srijedu u svom govoru na Plenarnom zasjedanju Svjetskog summita o informacijskom društvu (WSIS) hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatska prepoznaje važnost i pravovremenost ovog skupa i želi na osnovi vlastitih iskustava pridonijeti izgradnji informacijskog društva" rekao je Mesić pozdravljajući inicijativu glavnog tajnika UN-a Kofi Annana i Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) da organizira ovaj sastanak na vrhu.

Naše iskustvo, kazao je Mesić pokazuju koliko je razmjena kvalitetnih informacija važna za razvoj kako u malim sredinama tako i u upravljanju državom na makro razini.

Hrvatski je predsjednik u svom govoru skrenuo pozornost na ekonomsku isplativost ulaska zemalja u informacijsko društvo te je ocijenio kako to nudi velike izglede slabije razvijenim zemljama.

"Samo ulaganjem u informacijske resurse slabije razvijene zemlje mogu uhvatiti korak s razvijenim zemljama što je idealna prilika za smanjenje razlika između razvijenih i nerazvijenih zemalja" rekao je Mesić. Zato je nužno, istaknuo je hrvatski predsjednik, da slabije razvijene zemlje nađu sredstva za ulazak u informacijsko društvo.

Nužno je promijeniti raspodjelu sredstava kako bi se uklonila opasnost da informacijsko društvo zahvati samo razvijene zemlje dodao je Mesić.

Hrvatski se predsjednik u svom govoru osvrnuo i na ulogu države i međunarodne zajednice u širenju informacijskog društva.

Kako globalno informacijsko društvo promiče prava čovjeka i slobode državne vlasti i međunarodna zajednica trebaju poticati izgradnju jasnih mehanizama za zaštitu tih prava i sloboda kao i za zaštitu privatnosti intelektualnog vlasništva.

"Države i međunarodna zajednica moraju definirati i uskladiti pravne propise za zaštitu pojedinca u odnosu na zloupotrebu informacija te treba obuhvatiti i sprečavanje širenja neprihvatljivih sadržaja poput rasizma i govora mržnje.

Mesić je sudionicima summita kazao da se Hrvatska uključila u aktualna promišljanja i predlaže projekte zanimljive manjim državama - prepoznavanje i sintezu govora za jezike malih naroda, prednosti informacijskog društva za građane s posebnim potrebama te obrazac za izradu strategije razvoja informacijskog društva u manje razvijenim zemljama.

I kako je istaknuo na kraju, ključno pitanje i cilj je da se što prije postigne da informacijsko društvo postane dostupno svima i svugdje na jednak način.

Mesić je poručio da Hrvatska podržava zaključke skupa i spremna je sudjelovati u njihovoj provedbi.

Pročitajte više