Mesić: Ubojstvo u Karinu je politički motivirano

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić osudio je danas podmetanje eksplozivnih naprava u Vukovaru i Trpinji, te ubojstvo 82-godišnjeg povratnika u Karinu, ocjenjujući da je riječ o "politički motiviranim terorističkim aktima".

"Ako netko ubije čovjeka od 82 godine, malo je vjerojatno da se radi o osobnom obračunu. Riječ je, vjerojatno, o terorističkom činu koji nosi određenu poruku", ocijenio je Mesić nedavno ubojstvo starca sprske nacionalnosti u Karinu, gostujući u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskoga radija.

Predsjednik je pozvao policiju da što prije riješi te slučajeve.

S novinarima Hrvatskoga radija Mesić je razgovarao u Bakru, gdje je bio nazočan otvorenju gospodarske zone u obližnjem Kukuljevu.

Na pitanje slušatelja nije li namjera terorista usporiti put Hrvatske u EU i zadržati zemlju u okviru zapadnog Balkana, Mesić je odgovorio da je to teško reći prije nego što spomenuti slučajevi budu riješeni. "No, činjenica je da teroristi žele izoliranu Hrvatsku jer se Hrvatsku može pljačkati samo dok je izolirana", dodao je.

Slušatelje je zanimalo i Mesićevo stajalište o izjavi predsjednika HSP-a Ante Đapića da su HSP-u neprihvatljive koalicije sa srpskim strankama. "Mislim da Đapić time ne radi uslugu ni sebi, ni eventualnom koalicijskom partneru", kazao je Mesić.

Poručio je Đapiću da "oni koji hrvatske građane dijele po bilo kojem ključu, nemaju što tražiti u Europi".

Izvijestio je da je na jutrošnjem sastanku s premijerom Ivom Sanaderom u Banskim dvorima dopunjen vladin prijedlog imenovanja novih veleposlanika, a budući da je sastanku bio nazočan i Tomislav Karamarko, bilo je govora i o pitanju izrade novoga ili dopuni postojećeg Zakona o obavještajnim službama.

Potvrdio je da se na sastanku razgovaralo i o odnosima s Haškim sudom, ali samo po pitanju funkcioniranja obavještajne zajednice, te suradnje hrvatskih s tajnim službama u susjednim i u europskim zemljama.

Na pitanje što očekuje od izvješća koje bi Carla Del Ponte u lipnju trebala podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a, Mesić je odgovorio kako misli da će Hrvatska sada biti puno uvjerljivija, te da "nema razloga da dalje budemo taoci jednog čovjeka koji je pokazao da nema nimalo patriotizma".

Potvrdio je i da će sudjelovati na sastanku Igmanske inicijative u lipnju u Beogradu, jer to smatra važnim događajem za regiju, no još je jednom naglasio važnost poštivanja povijesnih istina, pa i one o četničkom pokretu.

Igmanska inicijativa je koordinacija nevladinih organizacija iz RH, BiH i SCG, a cilj joj je poboljšanje odnosa između triju država i izgradnja povjerenja među različitim narodima i etničkim skupinama.

Pročitajte više