Mesić usporedio Gotovinu s Bin Ladenom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić je u razgovoru za utjecajni europski tjednik European Voice usporedio zahtjeve za izručenjem odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine sa zahtjevima za izručenjem saudijskog terorista Osame Bin Ladena.

European Voice objavio je opsežan intervju s hrvatskim predsjednikom, a dobar dio razgovora se, posve očekivano, vodio oko datuma početka pregovora Hrvatske i Europske unije, koji ovisi o tome hoće li do 17. ožujka biti uhićen odbjegli general Ante Gotovina.

"Apsolutno je sigurno da Ante Gotovina nije u Hrvatskoj, jer je Hrvatska zadnja zemlja gdje bi se on išao skrivati, budući da svi u Hrvatskom tragaju za njim." – izjavio je Mesić.

"Po toj logici mogli bi od nas mogli tražiti da izručimo Osamu Bin Ladena. Ako Gotovina nije u Hrvatskoj, onda nije u Hrvatskoj." – dodao je hrvatski predsjednik.

"Hrvatska je zamrznula njegovu imovinu i imovinu njegovih potencijalnih pomagača. Ljudi koji su pomagali haškim optuženicima i bjeguncima su eliminirani iz sistema, protiv njih su poduzete mjere, tako da nitko ne može reći da ne radimo sve što je u našoj moći." – kazao je Mesić u razgovoru za European Voice.

Hrvatski predsjednik ponovio je kako je Gotovina i francuski državljanin, te dodao kako je poznato da je odbjegli general puno vremena proveo u Paragvaju, pa bi tako mogao čak imati i paragvajsko državljanstvo.

"Od 626 haških zahtjeva, Hrvatska je ispunila 625, osim u slučaju jednog čovjeka, za kojeg nitko ne zna gdje je." - naglasio je Mesić. Također je novinarima European Voicea objasnio da su dokazi o hrvatskoj suradnji upućeni Haškom sudu, Bruxellesu, ostalim glavnim gradovima zemalja Unije, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu.

Mesić je izjavio da bi odgoda početka pregovora mogla dovesti do porasta euroskepticizma u Hrvatskoj i cijeloj regiji. "Hrvatskim susjedima to bi mogla biti poruka da se ne isplati boriti za europske standarde jer je Hrvatska u tom smjeru najviše napredovala", rekao je Mesić.

Međutim, piše European Voice, europski i američki analitičari smatraju da bi popuštanje Hrvatskoj u pogledu poštivanju zahtjeva Haškog suda poslalo još goru poruku zemljama u regiji, posebice Srbiji i BiH.

Mesić je odbacio takve usporedbe. "Mislim da moramo stati na kraj praksi da se Hrvatsku uspoređuje s drugim zemljama bivše Jugoslavije". Primjerice, "Hrvatska nije imala koncentracijske logore na tuđem teritoriju, Srbija jest", rekao je Mesić za European Voice.

Pročitajte više