Mesić: Uvjete EU moramo ispuniti zbog nas samih

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je u subotu u Europskom domu u Zagrebu da Hrvatska nakon što su joj čelnici Europske unije na summitu u Kopenhagenu poručili da su joj vrata otvorena mora ispuniti uvjete za članstvo, ne zbog EU, nego ´zbog nas samih´.

Mesić je to rekao na redovitoj godišnjoj skupštini Europskog pokreta Hrvatska, u svom govoru na temu ´Usporava li Hrvatska na svom putu prema Europskoj uniji?´.

´Poruke s jučerašnjeg summita u Kopenhagenu su više nego jasne: nas očekuju u Europskoj uniji, u to nema i ne može biti nikakve sumnje. Kada će to biti, odredit ćemo dobrim dijelom mi sami, jer iz Kopenhagena su nam rekli: očekujemo od Hrvatske da ispuni svoje europske obveze´, rekao je Mesić.

Mesić je naglasio da ´nas Europa ne ocjenjuje temeljem onoga što želimo i što obećavamo, nego samo i isključivo temeljem onoga što učinimo´.

´Ali, ja ni u jednom trenutku ne mislim da mi bilo što moramo učiniti samo radi svijeta. Mi moramo graditi demokraciju zbog nas samih. Mi moramo uspostaviti pravnu državu i depolitizirati sudstvo zbog nas samih. Mi moramo inzistirati na suradnji s Haškim sudom jer ćemo samo tako uspjeti individualizirati krivnju i pokopati tezu o kolektivnoj odgovornosti, dakle - i opet zbog nas samih´, istaknuo je Mesić.

Hrvatski predsjednik je ocijenio da su Hrvatskoj, zbog rata koji je bila prisiljena voditi, osim općih uvjeta za članstvo u EU postavljeni i specifični uvjeti.

´U ispunjavanju općih uvjeta pokazali smo se prilično uspješnima ... no, u isto vrijeme zapinjemo na specifičnim uvjetima´, rekao je Mesić. ´Kad je stigao zahtjev da u Haag pošaljemo bivšeg načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske (generala Janka Bobetka), ušli smo u otvoreni spor s Međunarodnim sudom kojeg su mnogi u svijetu ... ne posve bez razloga, interpretirali kao odbijanje suradnje sa Sudom´, rekao je Mesić, dodajući da je time Hrvatska usporila svoje približavanje EU.

´Moramo računati s mogućnošću da će stići i neka nova optužnica. Ne bi nikako bilo dobro da tom prilikom ponovimo cijeli scenarij´, naglasio je hrvatski predsjednik.

Mesić je isto tako pozdravio prihvaćanje nacionalnog programa pridruživanja Europskoj uniji, upozorivši međutim da treba pažljivo odabrati trenutak podnošenja kandidature za članstvo u EU. ´Izražavam nadu da će trenutak podnošenja kandidature biti odabran u skladu s dugoročnim interesima naše zemlje i svih njezinih građana, i da ćemo odabirom tog trenutka znati demonstrirati zrelost političkog promišljanja i vjerodostojnost naših opredjeljenja´, rekao je Mesić.

On je isto tako pozvao na suradnju sa svima koji Hrvatskoj mogu biti od koristi na putu prema EU, ´kako sa sadašnjim članicama, tako i sa zemljama koje će se za članstvo tek kandidirati´. ´Pozivam na to da se izgrađivanjem naše uloge u regiji profiliramo kao zemlja koja će biti motorna snaga izgrađivanja istinske demokracije u ovom dijelu svijeta´, rekao je Mesić.

Pročitajte više