Mesić: Uvjetovan pozitivan avis bio bi zajednički uspjeh prošle i sadašnje vlade

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić ocijenio je da bi uvjetovan pozitivan avis Europske komisije za Hrvatsku bio zajednički uspjeh bivše i sadašnje vlade na zajedničkom zadatku, no da će, ako ga, kako se očekuje, i dobije, biti potrebno "dovršiti suradnju s Haaškim sudom, omogućiti povratak izbjeglica i povrat imovine".

Mesić je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu", također rekao da je visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Javiera Solanu nedavno izvijestio da Hrvatska poduzima sve kako bi se riješio "slučaj generala Ante Gotovine", no da nije pronađen nijedan podatak da se general Gotovina nalazi u Hrvatskoj. Hrvatska policija je provela izvide na temelju dojava, no nije ništa pronašla, pa se osnovano pretpostavlja da se general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, rekao je Mesić.

U vezi s najavama o kadrovskim promjenama u obavještajnim službama i tvrdnjama da one štite generala Gotovinu, predsjednik Mesić je rekao da je svatko smjenjiv i ako ne radi dobro svoj posao, može biti opozvan po određenoj proceduri. "Mislim da obavještajne službe ne štite ni generala Gotovinu niti ikojega drugog osumnjičenika", rekao je predsjednik Mesić.

Upitan o najavama izmjene Zakona o tajnim službama, Mesić je rekao da je taj zakon nastao na temelju rješenja u zemljama Europske unije, no da podupire tu nakanu ako se može dobiti još bolji zakon.

Na upit je li mu politički štetilo angažiranje u "slučaju Gotovina", Predsjednik je odgovorio kako smatra da nije, jer je Gotovini želio pomoći kako bi mu se omogućilo ono što prijašnja vlast nije - da razgovara s haaškim istražiteljima.

Tragom najava da uskoro stižu još dvije haaške optužnice, predsjednik Mesić je potvrdio da i on ima takvu informaciju, no da mu nije poznato na koga se odnose.

Komentirajući na novinarsku zamolbu prijedlog državnog proračuna, Predsjednik je rekao kako očekuje da će Vlada za proračun dobiti potporu bude li ostvariv. Ostvari li Vlada najavljeno, moguće je predviđeno punjenje proračuna i gospodarski rast. Birači su Vladi dali povjerenje i vidjet ćemo hoće li ga opravdati. Kritizirat ću ovu kao i prošlu Vladu ako stvari ne budu išle onako kako je predviđeno programom za koji je Vlada dobila potporu parlamenta, dodao je Mesić.

Na upit kako bi ocijenio rad Vlade u prvih 50 dana, Predsjednik je odgovorio da bi joj dao vrlo visoku ocjenu za poruke koje upućuje, a nešto manje za ispunjenje obećanja jer se s njima, kako je rekao, "već malo kasni".

Pročitajte više