Mesićev posjet Beogradu treba stvoriti ozračje za bolje odnose

POSJET hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu u srijedu trebao bi stvoriti bolje ozračje u odnosima između dviju zemalja, ali se ne očekuje da će tijekom Mesićevih razgovora s najvišim dužnosnicima Srbije i Crne Gore biti riješena otvorena pitanja, rečeno je u ponedjeljak na briefingu za novinare u Uredu Predsjednika.

Pomoćnik Predsjednikovog savjetnika za vanjsku politiku Tomislav Car rekao je da jednodnevni Mesićev posjet Beogradu nosi prije svega "političke konotacije", te da bi trebao stvoriti "bolje ozračje za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja".

"Posjetom se priznaje da postoje otvorena pitanja, ali se ne očekuje da će ona biti riješena. Ipak je riječ o prvom posjetu na toj razini", rekao je Car.

Mesić bi se u Beogradu trebao sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, predsjednikom Skupštine SCG Dragoljubom Mičunovićem, predsjednicom Skupštine Srbije i vršiteljicom dužnosti predsjednice Srbije Natašom Mićić i srpskim premijerom Zoranom Živkovićem.

Car je rekao da će se u Beogradu razgovarati o četiri teme: bilateralnim odnosima, procesu euroatlantskih integracija, regionalnoj suradnji i odnosima sa susjedima, te o međunarodnim pitanjima.

"Naravno da će ipak dominirati otvorena pitanja u bilateralnim odnosima", rekao je Car.

On je najavio da će se razgovarati o liberalizaciji viznog sustava, liberalizaciji režima malograničnih prijelaza, pitanju potrage za osobama nestalim tijekom Domovinskog rata, te problemu povratka Srba izbjeglih iz Hrvatske.

Car je kazao da predsjednik Mesić naglašava kako je pitanje povratka Srba pitanje demokratizacije Hrvatske, a ne bilateralnih odnosa ili mjesta Hrvatske u Europi.

Isto tako, u Beogradu će se razgovarati o manjinskoj problematici, pitanju sukcesije bivše Jugoslavije, o vraćanju matičnih knjiga, imovinsko pravnim odnosima, te gospodarskoj suradnji.

"Važna tema bit će i gospodarska suradnja. Razgovarat će se o poticanju međusobne trgovine, o prometnim koridorima, oživljavanju riječnog prometa, ulaganjima u infrastrukturu", kazao je Car.

Hrvatski predsjednik bi se tijekom posjeta Beogradu trebao sastati i s predstavnicima Hrvata koji žive u SCG, te predstavnicima udruga koje organiziraju povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku.

Pročitajte više