Mesićeva inicijativa za kraj jadranskih svađa

O INICIJATIVI hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prilikom posjeta Rimu za održavanje trojnog sastanka predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske ne može biti sumnji i ona je dobrodošla, ali je upitno zaostajanje Slovenije u sličnim inicijativama, ocjena je koju u svojem broju od utorka iznosi "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u Trstu.

"U Hrvatskoj su Mesićev posjet Rimu i njegova inicijativa predstavljeni kao prvorazredna potvrda jadranske suradnje i uloge Hrvatske kao kontakta prema Balkanu i dalje prema jugoistoku", piše u "Primorskom dnevniku" Miro Kocijan, koji dodaje da je politički važan Mesićev naglasak da bi sastanak trojice predsjednika označio "kraj svađa u vezi s događajima poslije Prvog i Drugog svjetskog rata".

"Prijedlog o susretu na Brijunima dao je Mesić, a talijanski predsjednik Ciampi se s njime suglasio. Inicijativa je zamišljena na dugi rok, ide u prošlost i u budućnost, a takav prijedlog ne može izazivati sumnje.

Vrijeme je da se u ovom dijelu Europe počne shvaćati da su povijesne reminiscencije (i to u sve blažoj formi) jedna stvar, a da je budućnost nešto sasvim drugo", navodi tršćanski list na slovenskom jeziku, ali tvrdi da Drnovšek o inicijativi nije bio obaviješten unaprijed i da je slovenska strana pri svojim prijedlozima inertna.

"Činjenica je da je hrvatska strana u zadnje vrijeme vrlo aktivna, dok Slovenija iskreno govoreći zaostaje, osobito kad je riječ o odnosima sa susjednim državama. Doduše, slovenska je politika prisutna, pa i uspješna na duge staze, dok joj na kratkim relacijama ponestaje daha. To bi trebalo popraviti", tvrdi u komentaru Miro Kocijan.

Pročitajte više