Mesiću prijetnje da će "otići u posjet Milanu Levaru"

NA ADRESE Zorana Pusića, Vesne Škare Ožbolt, Nenada Puhovskog te pojedinih načelnika MUP-a i visoko pozicioniranih osoba u Državnom odvjetništvu ovih su dana stizale prijeteće e-mail poruke, SMS poruke, pisma, ali i telefonski pozivi. Prijeti se i Stjepanu Mesiću.

Povod zastrašivanju je, piše Vjesnik, akcija prijavljivanja i procesuiranja preostalih nacističkih zločinaca koju je pokrenuo Centar Simon Wiesenthal (CSW) iz Jeruzalema i njegov predsjednik Efraim Zuroff, a koju u Hrvatskoj koordinira Građanski odbor za zaštitu ljudska prava (GOLJP), kojemu je predsjednik Zoran Pusić, inače brat Vesne Pusić.

Pusić je navodno prijetnje počeo dobivati nakon što je objavljeno da je dokumentacija o Milivoju Ašneru, šefu ustaške policije u Požegi tijekom Drugog svjetskog rata, predana Državnom odvjetništvu. Pusić je dobio poruku u kojoj se tvrdi da mu treba pomoć dr. Mengelea, te je izjavio kako će prijetnje prijaviti policiji "jer i Milanu Levaru se prijetilo i poznato je kako je završio", prenosi Vjesnik.

U nekim prijetnjama, kao u onoj pristigloj u Ministarstvo pravosuđa podsjeća se na sudbinu Milana Levara, te se prijeti komunističkoj bandi. U istim porukama prijeti se i Mesiću - da će "otići u posjet Milanu Levaru."

U drugim prijetnjama, koje je potpisao "zapovjednik Domagoj", u ime bivše radikalno ustaške organizacije iz Australije, raspisane su i nagrade: 25 tisuća američkih dolara nudi se onome tko ubije Efraima Zuroffa, 50 tisuća dolara onome tko dinamitom raznese ured preko kojeg djeluje Zuroffov centar, a 75 tisuća dolara onome tko ubije osobu koja je dopustila djelovanje tog centra, u čemu se, kako piše Vjesnik, prepoznala ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

>>Prijeteće pismo pristiglo na adresu Nenada Puhovskog možete pogledati ovdje

Pročitajte više