Mesni lobi pohvalio vegetarijanski hamburger: “Ima realističan okus mesa“

Foto: 123rf/Facebook Impossible Foods

IZVRSNU kritiku novog biljnog burgera, Whoppera, kompanije Burger King dao je lobist mesne industrije, javlja The Guardian.

Eric Bohl, direktor odnosa s javnošću poljoprivredne organizacije Missouri Farm Bureau, priznao je kako Whopper ima realističan okus mesa.

"Zavaravamo se ako mislimo da se možemo izrugivati ovom proizvodu i odbaciti ga kao prolazan hir“, poručio je Bohl poljoprivrednicima. "Ovo nije samo još jedan odvratan tofu burger koji bi mogao pojesti jedino entuzijastičan hipi.“

Vegetarijanski burger koji “krvari”

Bohl je posjetio Burger King kako bi usporedio tradicionalni Whopper s vegetarijanskom inačicom Impossible Whopper tvrtke Impossible Foods. Impossible Foods kalifornijska je tvrtka koja proizvodi zamjene za meso na bazi biljaka. Na tržište je pustila burger koji “krvari” kao i mesni i u kojem se koristi genetski modificirani kvasac za proizvodnju hemoproteina, odnosno proteina koji oponaša okus mesa.

Priznajući da je razlika u okusu između dvaju burgera "prilično mala", Bohl je ukazao na to da zamjene za meso postaju prijetnja industriji koju on predstavlja.

"Da nisam znao što jedem, ne bih prepoznao da se ne radi o govedini", napisao je Bohl. “Poljoprivrednici moraju ove inovacije uzeti u obzir i pripremiti se za tržišno natjecanje.“

Zaštita okoliša i spas planeta

Nakon protesta uzgajivača stoke i peradi, Missouri je u kolovozu prošle godine postala prva država koja je zabranila da se na deklaraciji proizvoda od tofua, soje ili sličnih biljnih namirnica koristi riječ meso.

Kompanije Impossible Foods i Beyond Meat, koje imaju potporu osnivača Microsofta Billa Gatesa, nalaze se na čelu industrije koja ima za cilj oponašati izgled i okus mesa.

Izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda najbolji je način da pojedinačno pomognemo našem planetu, piše u prošlogodišnjem izvješću sveučilišta Oxford. Naime, mesna industrija koristi ogromne količine energije i poljoprivrednog zemljišta i odgovorna je za velike količine stakleničkih plinova.

Pročitajte više