METASTAZE SE ŠIRE MNOGO BRŽE NEGO ŠTO SE MISLILO

Novo istraživanje pokazalo je da se stanice raka dojke šire u druge dijelove tijela mnogo brže nego što se dosad vjerovalo, a vjerojatno i prije nego što je tumor otkriven i kirurški uklonjen. L

Stanice raka mogu se prikriti u koštanoj srži ili u nekome drugome dijelu tijela te izrasti u tumor ako se u njima i dalje budu odvijale genetske promjene.

Ovo bi otkriće trebalo omogućiti razvoj novih lijekova za liječenje metastaza raka, a u potpunoj je proturječnosti s teorijama po kojima se metastaze, odnosno stanice raka šire relativno kasno i tek nakon što su se u njima već dogodile velike genetske promjene, izjavio je dr. Christoph Klein iz Imunološkog instituta u Muenchenu.

Osim toga, ovime se objašnjava i činjenica da se kod nekih pacijenata rak kostiju ili drugih organa razvije i desetljećima nakon što im je uklonjen prvi tumor.

Dr. Klein i njegovi kolege izolirali su stanice koštane srži dviju skupina žena. Prvoj skupini kirurški je uklonjen tumor na dojki, kod njih nisu pronađene metastaze, ali su znanstvenici pregledali njihovu koštanu srž nastojeći pronaći citokeratin (CK), bjelančevinu povezanu s ponovnom pojavom raka. Kod žena u drugoj skupini već se pojavio drugi tumor na kosti ili u drugom dijelu tijela.

Znanstvenici su proučili gene različitih vrsta stanica i usporedili ih sa stanicama tumora dojke pacijentica.

Tako su otkrili da u stanicama žena kod kojih se nije pojavio drugi tumor postoji manje genetskih pogrešaka nego u stanicama žena čiji se tumor proširio. Osim toga, otkrili su i da u tim stanicama ima manje genetskih pogrešaka nego u stanicama uzetim iz prvoga tumora tih pacijentica, što znači da su se te stanice vrlo rano odvojile od prvoga tumora.

Znanstvenici su tako na temelju genetskog materijala sadržanoga u pojedinačnim stanicama, točno utvrdili da li se neki rak proširio ili nije.

Dr. John Glaspy, profesor na sveučilištu California u Los Angelesu, misli da su nužna dodatna istraživanja na nedozrelim stanicama raka koja bi trebala bi objasniti zašto se one šire po tijelu, kako preživljavaju i koje stanice postaju sekundarni izvor tumora.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više