Meteorit potaknuo nove špekulacije o životu na Marsu

TVAR bogata ugljikom pronađena u sićušnim pukotinama meteorita s Marsa ponovno je potakla špekulacije o mogućnosti postojanja života na "crvenom planetu".

Dotična tvar podsjeća na tvar kakva nastaje djelovanjem mikroba u pukotinama vulkanskog stakla kakvo se zna naći na dnu oceana, javlja BBC.

Svi detalji o najnovijem otkrići javnosti će biti predstavljeni na znanstvenoj konferenciji koja će se održati Houstonu sljedećeg mjeseca.

Svi procesi u živim bićima na Zemlji povezani su s kemijskim elementom ugljikom, koji je pronađen u pukotinama meteorita s Marsa.

Ukoliko znanstvenici žele dokazati da je život nekad postojao na Marsu, znanstvenici moraju potvrditi još jednu stvar - da se tvar bogata ugljikom u meteoritu nije nakupila kontaminacijom na Zemlji, nego da je u pukotine meterita ušla još na Marsu.

Prva preliminarna istraživanja pokazuju da bi ugljik u pukotinama materijala nije porijeklom za Zemlje, piše BBC.

Meteoriti s Marsa su, inače, izuzetno rijetki. Vjeruje se da se radi komadima stijena koji su milijunima godina putovali od Marsa do Zemlje nakon jakih udara u površinu Marsa.

Komad meteorita koji je nanovo potaknuo špekulacije o životu na Marsu smješten je londonskom muzeju, koji je NASA-inim stručnjacima dozvolio da ga razbiju na manje dijelove i naprave mjerenja na njemu.

Pročitajte više