Meteorolog: Idemo prema nestabilnom vremenu, ali bitno drugačijem

Foto: Matko Begovic/PIXSELL

METEOROLOG Izidor Pelajić komentirao je za HRT vremenske prilike koje su posljednjih dana stvorile probleme u Hrvatskoj. Pelajić je opisao kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana. 

Idućih dana smirivanje vremena uz lokalne pljuskove

"Ova kiša danas gotovo da više i nije pala. Nešto malo po istoku je danas padalo, što već govori na neki način da smo pred krajem. Naravno, prošla dva tjedna, što je već u daljnjoj prošlosti, ciklone su se obnavljale i dolazile su nove. 

Sada, barem u idućih nekoliko dana, idemo prema nestabilnom vremenu, ali bitno drugačijem, koje će biti obilježeno lokalnim pljuskovima, ali i sa sunčanim razdobljima između, porastom temperature, puno suhog vremena i osim nekog pljuska, ne očekujemo neke velike količine oborina", rekao je Pelajić.

Pelajić je objasnio i kako je došlo do situacije kojoj smo svjedočili - da toliko dugo pada velika količina kiše. "Uobičajeno strujanje koje dolazi do nas, dolazi sa zapada, imamo tu zapadnu struju koja dolazi sa zapada prema istoku i kada nastanu neke ciklone u tome strujanju, od 1 do 3 dana treba da ona prijeđe preko našeg područja. Sada je situacija drugačija", govori Pelajić.

Kiša s juga

Kako bismo shvatili o čemu je točno riječ, trebamo pogledati područje Skandinavije i Britanskog otočja. 

"Tamo imamo jaku, i to stabilnu anticiklonu koja na neki način služi kao blok tom strujanju zraka. Iza tog bloka formiralo se vrlo prostrano, na cijelom mediteranskom bazenu, područje sniženog tlaka zraka, u kojem je bio dovoljan bilo koji mehanizam da pokrene novu ciklogenezu. Događa se da postoji jedna ciklona obilježena kao centar niskog tlaka, oko kojeg zrak samo kruži u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Zajedno s njom često povezujemo atmosferske fronte, toplu koja nosi topliji zrak, hladnu koja nosi hladniji", objašnjava Pelajić.

Kiša koja je donijela probleme Hrvatskoj došla je s juga. 

"Cijelo područje sredozemnog bazena se nalazi u polju malo sniženog tlaka zraka već dugo vremena. Takva situacija se propagira kroz cijelu atmosferu i u više slojeve. Ostali smo u području u kojem nema osobito izraženog strujanja pa ono što nastane dugo stoji. Vlaga, a tu imamo sredozemni bazen koji je bogat vlagom, a imali smo osim toga i dotok vlage s Atlantika, ali još južnije, kroz Afriku,  nahranila je ovu zadnju ciklonu", pojasnio je Pelajić.

Pročitajte više